ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 160.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους

ΟΗΕ: 160.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους
AP Photo/Fatima Shbair

Περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη που εργάζονται στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς οικισμούς έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ.

Ο αιτίες είναι το κλεισίμο των συνοριακών περασμάτων προς το ισραηλινό έδαφος ή τους οικισμούς και οι περιορισμοί στην ισραηλινή αγορά εργασίας.

Το Ισραήλ έχει επίσης στείλει πίσω στην Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αυτοί περιλαμβάνονταν στους 18.000 κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που είχαν άδεια των ισραηλινών αρχών για την καθημερινή είσοδό τους στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης.

Εκεί εργάζονταν στους τομείς της γεωργίας ή των κατασκευών με μισθούς δεκαπλάσιους των αμοιβών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στην Λωρίδα της Γάζας, όπου το ποσοστό της ανεργίας έφθανε πριν από τον πόλεμο το 46%.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι που κατοικούσαν στην Γάζα και περνούσαν καθημερινά για δουλειά στο Ισραήλ ή στους εβραϊκούς οικισμούς δεν μπορούν πλέον να φθάσουν στην εργασία τους μετά το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών.

Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Δυτικής Οχθης που εργάζονταν στο Ισραήλ και είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από έναν μήνα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στις δουλειές τους. Και δεν διαθέτουν άλλες επιλογές απασχόλησης.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση να φροντίσει για την κάλυψη των κενών που δημιουργεί η απουσία των παλαιστίνιων εργαζομένων με την εισαγωγή εργατικών χεριών από χώρες όπως η Ινδία ή η Σρι Λάνκα.

Τα ισραηλινά αγροκτήματα, τα εργοτάξια και τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών από όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Πέραν των Παλαιστινίων που δεν μπορούν να προσέλθουν στις δουλειές τους, αριθμός ξένων εργατών έφυγε από το Ισραήλ φοβούμενοι με την ασφάλειά τους.

Η Israel Builders Association ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδιώξει την πρόσληψη τουλάχιστον 60.000 ξένων εργατών για την κάλυψη των κενών που άφησαν οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της.

Η Σρι Λάνκα, διψασμένη για δολάρια και εμβάσματα, σχεδιάζει να στείλει 10.000 εργάτες στον ισραηλινό κατασκευαστικό τομέα, επί συνόλου 20.000 που θα καλύψουν τα κενά και στους υπόλοιπους τομείς, όπως ο αγροτικός.

Εύθραυστη οικονομία

Οι οργανωμένες προσπάθειες του Ισραήλ να επιστρατεύσει ξένους εργαζόμενους αυξάνει τους φόβους των Παλαιστινίων που θεωρούν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης θα πληγούν ανεξαρτήτως της εξέλιξης του πολέμου στην Γάζα.

«Είναι ένα επικίνδυνο θέμα», δηλώνει ο Σαΐντ Ομραν, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Παλαιστινιακής Γενικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων προσθέτοντας ότι θα χρειασθεί πολύς χρόνος για την πρόσληψη των δεκάδων χιλιάδων ξένων εργατών που έχει ανάγκη η ισραηλινή οικονομία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η απώλεια των θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους αντιστοιχεί σε απώλεια εισοδήματος ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για το πώς θα ζήσουν και θα εργασθούν οι Παλαιστίνιοι τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, κυρίως στην Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει η Μίριαμ Μαρμούρ, της ισραηλινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Gisha, που κάνει εκστρατεία υπέρ της ελευθερίας κίνησης των Παλαιστινίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ