ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία: Σουηδία, F-16 και θάνατοι στρατιωτών από PKK στην ατζέντα

Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία: Σουηδία, F-16 και θάνατοι στρατιωτών από PKK στην ατζέντα
AP Photo/Ali Unal

Την πρώτη του συνεδρίαση για το 2024  θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη (16/1) το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, το θέμα της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ αλλά και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε, στις 26 Δεκεμβρίου, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και αναμένεται η εισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Παζάρι με τα F-16

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί και το τουρκικό αίτημα για την αγορά από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών F-16, υπό την προοπτική να υπάρξει ταυτόχρονη λήψη απόφασης από τις ΗΠΑ με την άρση από την πλευρά της Άγκυρας του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας, θέση την οποία είχε εκφράσει προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πόλεμος στη Γάζα και η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα συζητηθούν επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πολύνεκρες επιχειρήσεις κατά Κούρδων σε Ιράκ, Συρία

Οι εκτεταμένες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά κουρδικών οργανώσεων στο βόρειο Ιράκ όσο και στη βόρεια Συρία, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν σκοτωθεί 31 Τούρκοι στρατιώτες, θα τεθούν επίσης επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Γιασάρ Γκιουλέρ και Χακάν Φιντάν, θα ενημερώσουν σχετικά, αύριο στις 15:00, και την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.

DW: Ο γερμανικός τύπος για τις μάχες με το PΚΚ

«Στρατιώτες πεθαίνουν στις μάχες εναντίον του PKK, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και το κράτος δικαίου πλήττεται», όπως παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ελληνικής σύνταξης της Deutsche Welle ο Οζγκιούρ Οζέλ, ο νέος πρόεδρος του CHP, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, «είχε προσκαλέσει τους πολίτες σε μία συγκέντρωση στην Άγκυρα, σε μία διαδήλωση για το κράτος δικαίου, με αφορμή κάτι που είχε συμβεί στην Τουρκία πριν λίγες ημέρες – κάτι που πολλοί χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα, ένα πραξικόπημα της δικαιοσύνης: ο δικηγόρος Τσαν Αταλάι, που είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη, επειδή κρίθηκε ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Όπως εξηγεί η S.Z., «ο Αταλάι εξελέγη πέρυσι στο κοινοβούλιο. Αλλά αντί να συμμετέχει στην ολομέλεια, εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και αυτό παρά το γεγονός ότι το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του. Το ανώτατο εφετείο, το οποίο είναι ταγμένο στο πλευρό του Ερντογάν, αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση των συνταγματικών δικαστών – ενώ δεσμεύεται από αυτήν, όπως και όλοι οι δικαστές της χώρας. Όμως ξέρουν πως δεν πρόκειται να τιμωρηθούν για τη στάση τους αυτή, αφού έχουν τις ευλογίες του προέδρου».

Στις 31 Μαρτίου πρόκειται να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης για τη χώρα. Λίγο πριν τις εκλογές «η Τουρκία είναι καταρρακωμένη. Ο στρατός διεξάγει έναν ατελείωτο πόλεμο ενάντια στο PKK, η οικονομία είναι σε ύφεση και ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι, φτάνοντας στο 65% βάσει των επίσημων στοιχείων, ενώ ανεξάρτητοι παρατηρητές εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι διπλάσιο. Την ίδια στιγμή τα μέσα ενημέρωσης γράφουν για τον αυξανόμενο αριθμό Τούρκων μεταναστών στη Δύση. Όποιος μπορεί, φεύγει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ