Ισλανδία: Παραμένει σε συναγερμό το Γκρίνταβικ - Τι ισχύει με την εκκένωση
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ στην Ισλανδία, με την λάβα του ηφαιστείου το οποίο συνεχίζει να βρυχάται, να φτάνει στα σπίτια της πόλης.
Πριν από μερικές ημέρες τρία σπίτια στη νοτιοδυτική Ισλανδία καταστράφηκαν όταν λιωμένη λάβα εκτοξεύτηκε μέσα από δύο ρωγμές που δημιουργήθηκαν από το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi.
Οι κάτοικοι του όμορφου ψαροχωριού το οποίο έσφυζε από ζωή, έχει πλέον ερημώσει και οι περισσότεροι κάτοικοι που το έχουν εγκαταλείψει φοβούνται ότι ίσως να μην επιστρέψουν ξανά σε αυτό.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η χερσόνησος αυτή έχει γίνει μάρτυρας πέντε ηφαιστειακών εκρήξεων.
Μην ξεχνάμε ότι τις 10 Νοεμβρίου, οι αρχές υπό το φόβο εξαιτίας των πολλών σεισμών που σημειώθηκαν στην πόλη των 3.800 κατοίκων διέταξαν την εκκένωση του Γκρίνταβικ.
Στα μέσα Δεκεμβρίου σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στην κοντινή σειρά κρατήρων που διήρκεσε τρεις ημέρες.
Στις 14 Ιανουαρίου μια άλλη έκρηξη εκδηλώθηκε κοντά στο Γκρίνταβικ.
Από το κέντρο διοίκησης της Ισλανδικής Πολιτικής Προστασίας στο Reykjanesbaer, μεταδόθηκε ζωντανά η έκρηξη στη σειρά κρατήρων Sundhnuks.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το BBC, τις εβδομάδες πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υψώσει προστατευτικά τείχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ροή της λάβας προς το Γκρίνταβικ και τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi. Τις πρώτες ώρες τα τείχη αποδείχθηκαν χρήσιμα, αν και εν τέλει μια σχισμή δημιουργήθηκε πάνω στο προστατευτικό υλικό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ισλανδία: Kόβουν την ανάσα εναέρια πλάνα της λάβας που «κατάπιε» ένα ολόκληρο χωριό
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τέλη κυκλοφορίας 2026: Αναλυτικός οδηγός
06:30
Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
06:00
Ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ την τελευταία Κυριακή (28/12) του χρόνου
05:00
Ποιες περιοχές έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά από το επίδομα θέρμανσης - Πότε είναι η επόμενη δόση
04:00