ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμος να φύγει από τις ΗΠΑ ο Γκιουλέν, λέει η MIT

Έτοιμος να φύγει από τις ΗΠΑ ο Γκιουλέν, λέει η MIT
Πληροφορίες για διαφυγή του Γκιουλέν σε άλλες χώρες προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Τουρκία έχουν στην Τουρκία.

Καταφύγιο σε άλλες χώρες ενδέχεται να ζητήσει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ιεροκήρυκας ενδέχεται να διαφύγει σε Αυστραλία, Μεξικό, Καναδά, Νότιο Αφρική ή Αίγυπτο.

Σε δηλώσεις του στο Haber turk tv, ο Τούρκος υπουργός δικαιοσύνης επανέλαβε ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε πριν από δύο εβδομάδες στην Τουρκία, κάτι που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ζητά από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος ο Τούρκος ιεροκήρυκας, την έκδοσή του στην Τουρκία. Μάλιστα η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στις ΗΠΑ φακέλους με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ερντογάν.

Ο ίδιος βέβαιας ο Τούρκος ιεροκήρυκας αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους πραξικοπηματίες, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μετατρέψει σε δημόσιες τουαλέτες το πατρικό σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν στο Ερζερούμ, κάνοντας δεκτό σχετικό «αίτημα των κατοίκων της περιοχής».

Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν σε μια επίδειξη δύναμης συνεχίζει τις διώξεις, που πλέον επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας, βάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο. Τα διατάγματα με τους περιορισμούς και τις εκκαθαρίσεις διαδέχονται το ένα το άλλο, με τελευταίο να έρχεται, όπως γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αυτό που θα βάζει λουκέτο σε όλα τα στρατιωτικά λύκεια της χώρας. Οι μαθητές τους θα υπαχθούν στα δημόσια λύκεια της περιοχής τους. Ήδη, από την επομένη κιόλας του αποτυχημένου πραξικοπήματος, έκλεισε το πιο παλιό από αυτά τα στρατιωτικά λύκεια, το Κουλελί, ενώ και οι 67 μαθητές του, ηλικίας 14 έως 17 ετών, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ η κυβέρνηση έκλεισε τρία πρακτορεία ειδήσεων μεταξύ αυτών και το CIHAN, 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 45 εφημερίδες μεταξύ αυτών και τη "Ζαμάν". Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από μερικούς μήνες σε μια πρωτοφανή παρέμβαση είχε "ξηλώσει" τους πάντες από την εφημερίδα "Ζαμάν" και είχε αλλάξει και την γραμμή της εφημερίδας που έως τότε "χτυπούσε" ανηλεώς τα έργα και τις ημέρες του σουλτάνου Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk συνολικά θα κλείσουν 130 ΜΜΕ. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση αποστρατεύει περί τα 1.684 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Χθες βράδυ προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».

Κι όλα αυτά ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσοβλου έκανε γνωστό ότι αποχωρούν ακόμη 88 υπάλληλοι από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δύο σημαντικοί στρατηγοί του τουρκικού στρατού παραιτήθηκαν από το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μία ημέρα μετά την ταπεινωτική απόταξη 1.700 μελών του τουρκικού στρατεύματος, που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Πρόκειται για τους Καμίλ Μπασόγλου και Ιχσάν Ουγιάρ, στρατηγούς του τουρκικού Στρατού Ξηράς. Δεν είναι σαφής ο λόγος της παραίτησής τους.

Η χθεσινή απόφαση απόταξης αφορούσε 149 στρατηγούς και ναυάρχους, που αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των στρατηγών και ναυάρχων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Περισσότεροι από 15.000 υπό κράτηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk από την επόμενη του πραξικοπήματος όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες διώξεις, ο αριθμός των υπό κράτηση ύποπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα έχει φτάσει τις 15.000 εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες. Υπολογίζεται ότι σε περισσότερους από 8.000 έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Το τσουνάμι διώξεων πάντως δεν φαίνεται να πτοεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στο βρετανικό Sky News υποστήριξε ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και «μπορεί να υπάρξουν και νέες συλλήψεις».

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται και θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις. Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, το αίτημα προς τις ΗΠΑ για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σχεδιασμένες από πριν οι εκκαθαρίσεις

2016 07 26T060319Z 1861343013 S1AETRTBUTAB RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS TURKEY CHILDREN

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως ετοίμαζε τις εκκαθαρίζεις πολύ πριν την απόπειρα πραξικοπήματος/Πηγή: REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται να είχε έτοιμες τις λίστες εκκαθαρίσεων πολύ νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, το γεγονός αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και την αιτία του πραξικοπήματος καθώς ορισμένα «στοιχεία» του στρατού πληροφορήθηκαν τις επικείμενες διώξεις και οργάνωσαν την στάση της 15ης Ιουλίου.

Ο Αλμπαϊράκ αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.

«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν (οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί) κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση» υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ