ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σε κίνδυνο χιλιάδες άνθρωποι από τις πλημμύρες που πλήττουν το νότο

Ρωσία: Σε κίνδυνο χιλιάδες άνθρωποι από τις πλημμύρες που πλήττουν το νότο

Σωσατικά συνεργεία απομακρύνουν πολίτες από πλημμυρισμένες περιοχές

AP Photo

Απειλή  για  19.000 ανθρώπους είναι οι πλημμύρες που σαρώνουν  την περιφέρεια Κουργκάν στη νότια Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μερικές ημέρες αφού άνευ προηγουμένου πλημμύρες προκάλεσαν τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και πλημμύρισαν μια πόλη στην περιφέρεια των Ουραλίων.

Επικαλούμενο την τοπική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι τουλάχιστον 4.000 κατοικίες μπορεί επίσης να πληγούν. Μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν ληφθεί στην περιφέρεια, πρόσθεσε.

Πλημμύρες, που χαρακτηρίζονται από τις χειρότερες σε διάστημα δεκαετιών, έπληξαν τις τελευταίες ημέρες σειρά ρωσικών περιφερειών στην οροσειρά των Ουραλίων και τη Σιβηρία, καθώς και τμήματα του γειτονικού Καζακστάν, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης έσπασε ένα φράγμα.

Στην πόλη Ορσκ, στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, οργισμένοι κάτοικοι ζήτησαν βοήθεια από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διαμαρτυρόμενοι ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι τους δεν έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των χειρότερων πλημμυρών που έχουν καταγραφεί.

Στην περιοχή ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ μετέβη αεροπορικώς την Τρίτη (9/4) στην περιφέρεια για να καταγράψει την κατάσταση, αφού αυτό του ανατέθηκε από τον Πούτιν, ανέφερε το υπουργείο μέσω της εφαρμογής Telegram.

Ο Κουρένκοφ θα επισκεφθεί επίσης τις περιφέρειες Κουργκάν και Τιουμέν στα Ουράλια, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Ήδη λαμβάνονται εκεί προληπτικά μέτρα, οι ομάδες διάσωσης έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων έχουν τεθεί σε συναγερμό», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η στάθμη του ποταμού Ουράλη, ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά των Ουραλίων και χύνεται στην Κασπία, αυξήθηκε κατά αρκετά μέτρα μέσα σε διάστημα ωρών την Παρασκευή και έσπασε φράγμα που είχε δημιουργηθεί εν είδει αναχώματος στην πόλη Ορσκ, 1.800 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ