ΚΟΣΜΟΣ

Προβάδισμα έξι μονάδων διατηρεί η Κλίντον έναντι του Τραμπ

Προβάδισμα έξι μονάδων διατηρεί η Κλίντον έναντι του Τραμπ
Αναμνηστική φωτογραφία σε προεκλογική συγκέντρωση της Χίλαρι Κλίντον στο γυμνάσιο West Philadelphia High School, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 REUTERS/Mark Makela

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) διατηρεί προβάδισμα έξι εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε σήμερα.

Από τα τέλη του Ιουλίου, το ποσοστό της Κλίντον κυμαίνεται από 41% ως 44%. Στη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε σήμερα και διεξήχθη από την 11η ως τη 15η Αυγούστου ανήλθε σε 41,4%.

Το ποσοστό του Τραμπ έχει παρουσιάσει μεγαλύτερες διακυμάνσεις –από το 33% ως ένα 39%– εν μέσω διενέξεων και περισπασμών τις τελευταίες εβδομάδες. Υπέρ του υποψήφιου του GOP για την προεδρία τάσσεται το 35,2% των πιθανών ψηφοφόρων (στο 66% του δείγματος), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αυτή δημοσκόπηση της Ipsos.

Στο 100% του δείγματος, η ψαλίδα ανοίγει με την Κλίντον στο 39,5% και τον Τραμπ 31,1%, κάτι που επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα έχει ελπίδες μόνο αν καταφέρει να κινητοποιήσει τη λευκή ψήφο που δεν συνηθίζει να εμφανίζεται στην εκλογική διαδικασία.

Reuters Polling 2016 08 16 Clinton Trump IPSOS copy
Reuters Polling 2016 08 16 Clinton Trump IPSOS 100

Πυρ ομαδόν

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει διχασμό στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων λόγω της σφοδρής ρητορικής του εναντίον των μεταναστών και μουσουλμάνων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δέχθηκε επικρίσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της πολυήμερης διένεξης στην οποία ενεπλάκη με τους γονείς ενός Αμερικανού μουσουλμάνου λοχαγού ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του στο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα εβδομήντα Ρεπουμπλικάνοι –ανάμεσά τους πρώην μέλη του Κογκρέσου και της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων (RNC)– κάλεσαν με επιστολή τους την Επιτροπή να πάψει να στηρίζει τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του «διχαστικές και επικίνδυνες».

Στη δημοσκόπηση των IPSOS/Reuters, το ποσοστό των ερωτηθέντων και πιθανών ψηφοφόρων που δεν τάχθηκαν ούτε υπέρ της Κλίντον ούτε υπέρ του Τραμπ ανήλθε σε 23,5%, με όσους δηλώνουν ότι προτιμούν άλλον υποψήφιο στο 10,7%.

Συγκριτικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) προηγείτο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ (Mitt Romney) με σχεδόν το ίδιο ποσοστό στο αντίστοιχο χρονικό σημείο. Υπέρ του Ομπάμα τασσόταν ένα 46% και υπέρ του Ρόμνεϊ το 41%, ενώ το 13% δεν τασσόταν υπέρ κανενός από τους δύο, όπως υπενθυμίζει το Reuters. Το προβάδισμα είχε αλλάξει χέρια αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ο Ομπάμα κάποια στιγμή το ανέκτησε και το διατήρησε ως το τέλος μετά τον Οκτώβριο.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos έγινε σε δείγμα 1.132 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ