ΚΟΣΜΟΣ

Επενδύσεις εκατομμυρίων στις κουρδικές περιοχές ετοιμάζει ο Ερντογάν

Επενδύσεις εκατομμυρίων στις κουρδικές περιοχές ετοιμάζει ο Ερντογάν
Eurokinissi

Μαζικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των κυρίως κουρδικών περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας προανήγγειλε σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Πολλές επαρχίες έχουν πληγεί και υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις συγκρούσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το ΡΚΚ, που ξέσπασαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το καλοκαίρι του 2015.

Ο στόχος του νέου αυτού προγράμματος, όπως διαμηνύει ο τούρκος πρωθυπουργός είναι η ανοικοδόμηση κτηρίων και η δημιουργία βιομηχανικών ζωνών. Συγκεκριμένα, ο Γιλντρίμ είπε πως θα χτιστούν 67.000 νέα σπίτια, 15 νοσοκομεία και 51 αστυνομικά τμήματα.

Όσον αφορά το οικονομικό μέτωπο, στόχος της Άγκυρας είναι η κατασκευή 80 εργοστασίων και η δημιουργία 40.000 περίπου θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να «διευκολύνει» το χώρο των επενδύσεων, προσφέροντας μηδενικά επιτόκια σε όσους ζητούν δάνεια για την αγορά βιομηχανικού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως αναφέρει το Reuters, στην ανακατασκευή επαρχιακών αστικών κέντρων, με πρώτη προτεραιότητα την ιστορική περιοχή Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, που είναι η άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων της Τουρκίας.

Το σχέδιο ανοικοδόμησης των κουρδικών ζωνών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού και κατασκευαστικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο κ. Γιλντιρίμ, συνολικού ύψους 4,8 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ