ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Προσφυγή στον ΟΗΕ από ΗΠΑ και Ρωσία για την πυρηνική δοκιμή

Βόρεια Κορέα: Προσφυγή στον ΟΗΕ από ΗΠΑ και Ρωσία για την πυρηνική δοκιμή
REUTERS/Kevin Lamarque

Την ανησυχία τους εξέφρασαν λόγω της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως θα προσφύγουν στον ΟΗΕ.

Από τη Γενεύη, όπου βρίσκονται για διαπραγματεύσεις για τη Συρία, μίλησαν σε δημοσιογράφους, με τον Κέρι να δηλώνει πως είχε «σοβαρές συνομιλίες» σχετικά με τη δοκιμή της Βόρειας Κορέας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Συγκεκριμένα είπε:

«Είχαμε μια σοβαρή συνομιλία γι' αυτό. Προφανώς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανησυχούν πολύ λόγω της γειτονίας τους (με τη Βόρεια Κορέα). Όμως πιστεύω ότι είναι αρκετά σωστό να πω ότι και η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανησυχούν γι' αυτό».

Και ο Λαβρόφ, έκανε παρόμοιες δηλώσεις εκφράζοντας έτσι την ανησυχία του: «Ανησυχούμε πολύ, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και οφείλουμε να δώσουμε αυτό το πολύ ισχυρό μήνυμα»

Ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι αναμένει την αντίδραση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη δοκιμή αυτή και ότι θα γίνει συζήτηση στον ΟΗΕ: «Προσπαθούμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη (...) και σίγουρα θα το συζητήσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αυτό είναι βέβαιο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ