ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα παγκόσμιου σοκ

Νύχτα παγκόσμιου σοκ

Βράδυ 19ης Δεκεμβρίου 2016. Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο.

Αρχικά, γίνεται γνωστό ότι ο Ρώσος πρέσβης πυροβολήθηκε στην Άγκυρα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σοβαρά τραυματίας. Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ έπεσε νεκρός από τις σφαίρες άνδρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος εισέβαλε στην αίθουσα διαλέξεων και αφού πρώτα φώναξε μηνύματα που αφορούσαν το Χαλέπι πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Ρώσο διπλωμάτη. Μερικά λεπτά αργότερα ενημερωνόμαστε ότι νεκρός έπεσε και ο δολοφόνος .Είναι 22 ετών και υπηρετεί ως αστυνομικός στο τμήμα ειδικών δυνάμεων. Όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον πρέσβη βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

astynomikos

Ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014. Ο 22χρονος είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την "τρομοκρατική οργάνωση" του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.

Πριν προλάβουν να προκύψουν οι πρώτες αντιδράσεις, ένα άλλο alert έρχεται από τα διεθνή πρακτορεία. Ζυρίχη: Τρεις άνδρες ηλικίας 30, 35 και 56 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά όταν άγνωστος άνοιξε πυρ σε ισλαμικό κέντρο που βρίσκεται στο κέντρο της Ζυρίχης. Περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για έναν άνδρα νεαρής ηλικίας, περίπου 30 ετών, ο οποίος διέφυγε τρέχοντας προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης. Η ελβετική αστυνομία ανακοινώνει ότι σε κοντινό σημείο από το Ισλαμικό κέντρο βρέθηκε ένα πτώμα όμως δεν είναι σε θέση να πουν αν ο νεκρός έχει σχέση με την επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε δημοσιογράφους του Reuters ότι εκείνη την ώρα υπήρχαν άνθρωποι μέσα που προσεύχονταν καθώς χρησιμοποιείται και ως τζαμί. Μάλιστα συχνά προσεύχονται εκεί Σομαλοί.

Λίγο πριν τις 10 νέο σοκ. Αυτή τη φορά από Βερολίνο: Φορτηγό πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στο χριστουγεννιάτικο παζάρι της πόλης. Απολογισμός: 12 νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη ενώ στα χέρια των γερμανικών αστυνομικών αρχών βρίσκεται και ένας ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση.

Νωρίτερα το φορτηγό του δράστη ή των δραστών, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαιναν περισσότεροι από ένας, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου και συγκεκριμένα στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Breitscheidplatz κοντά στη λεωφόρο Kurfuerstendamm. Η επίθεση στο Βερολίνο θυμίζει έντονα το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι "πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια".

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CNNi "δεν είμαι ειδικός, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι το φορτηγό κινείτο με περίπου 40 μίλια την ώρα (64 χλμ.) και δεν φάνηκε να φρενάρει καθόλου".

Τρία περιστατικά σε ένα βράδυ που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Οι τζιχαντιστές μετά τις τελευταίες ήττες τους αντεπιτίθενται. Χτυπούν στην καρδιά της Ευρώπης, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Στέλνουν το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Η υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη έρχεται σε μια περίεργη συγκυρία. Η σύγκλιση Πούτιν - Ερντογάν μπαίνει ξανά σε αμφισβήτηση. Μπορεί η Τουρκία να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν σκιές στη φιλία της με τη Ρωσία, ωστόσο η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήταν να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σήμερα στη Μόσχα μεταβαίνει ο τούρκος ΥΠΕΞ για να έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του.

berlino

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιστατικό και για την εξέλιξη των ερευνών.

Η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται απρόβλεπτη και τα σενάρια τη φέρουν να είναι έντονη με δεδομένες τις κινήσεις του έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Τότε, με εντολή Πούτιν, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, απαγορεύθηκε στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζομένους και επανήλθε το καθεστώς θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών.

Πούτιν: Η απάντηση θα είναι αμείλικτη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ λέγοντας ότι η απάντηση θα είναι αμείλικτη.

«Η δολοφονία αποτελεί πρόκληση με στόχο να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία που προωθείται από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία την οποία προωθούσαν η Ρωσία, η Τουρκία , το Ιράν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση αυτής της διένεξης».

Παράλληλα έδωσε οδηγίες ώστε να επισκεφθεί την Άγκυρα κλιμάκιο ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και να συμμετάσχει στις έρευνες ώστε «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου».

Το υπουργείο Τουρισμού της Ρωσίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία, να αποφεύγουν τους τόπους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων και κατά το δυνατόν να μην βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους.

Ομάδα αποτελούμενη από ρώσους ερευνητές πρόκειται να ταξιδέψει την Τρίτη στην Τουρκία και την Άγκυρα, για να διερευνήσει τις συνθήκες δολοφονίας του Αντρέι Καρλόφ, όπως γνωστοποίησε ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τουρκία: Υποστηρικτής του Γκιουλέν ο δολοφόνος

Μέλος της FETO, της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο της Άγκυρας, Melih Gökçek, ο 22χρονος που δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ