ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις από το Podemos

Ισπανοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις από το Podemos
REUTERS/ SERGIO PEREZ

Για παρενόχληση κατηγορεί η κύρια ένωση δημοσιογράφων της Ισπανίας την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, καταγγέλλοντας ότι επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τη δουλειά των δημοσιογράφων κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έκπληκτη από τις καταγγελίες δηλώνει η εκπρόσωπος του Podemos στο κοινοβούλιο, Ιρένε Μοντέρο.

Η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης (APM), που συνασπίζει τους δημοσιογράφους των κύριων ισπανικών μέσων ενημέρωσης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τις μεθόδους του Podemos, βασιζόμενη στις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που έφερε «μια ομάδα δημοσιογράφων που αισθάνονται να παρενοχλούνται και να υφίστανται πίεση από την ηγετική ομάδα του Podemos, με επικεφαλής τον (αρχηγό του κόμματος) Πάμπλο Ιγκλέσιας».

Η ένωση «απαιτεί από το Podemos να εγκαταλείψει μια για πάντα αυτή τη συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία διεξάγει εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων διαφόρων μέσων ενημέρωσης, τους οποίους εκφοβίζει ή απειλεί όταν δεν συμφωνεί με τις πληροφορίες τους».

Η ένωση «θεωρεί πλήρως ασυμβίβαστο με το δημοκρατικό σύστημα ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, να προσπαθεί να προσανατολίσει και να ελέγξει τη δουλειά δημοσιογράφων και να περιορίσει την ανεξαρτησία τους».

Η AMP γράφει πως η παρενόχληση διαρκεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και παίρνει τη μορφή «προσωπικών κατηγοριών και ισχυρισμών στη διάρκεια συνεντεύξεων, πολιτικών συγκεντρώσεων ή απ' ευθείας στο Twitter», καθώς και «εκφοβιστικών τηλεφωνικών μηνυμάτων και κλήσεων».

Σε επαφή που είχε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η ένωση αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τον αριθμό των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που αφορά η ανακοίνωσή της και να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα. Όμως, οι συγκρούσεις είναι συχνές ανάμεσα στο Podemos και μέσα ενημέρωσης που το κόμμα θεωρεί εχθρικά.

Τον Απρίλιο 2016, στη διάρκεια ενός δημόσιου συνεδρίου σε πανεπιστήμιο, ο Ιγκλέσιας είχε επιτεθεί ιδιαίτερα σ' έναν δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo κατηγορώντας τον ότι, για να επιτύχει στη δημοσιογραφία, γράφει ιστορίες για το Podemos «που δεν είναι ανάγκη να είναι αληθινές». Δημοσιογράφοι είχαν βγει αμέσως από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η αντίδραση του Podemos

Η εκπρόσωπος του Podemos στο κοινοβούλιο, Ιρένε Μοντέρο, αντέδρασε με έκπληξη στις καταγγελίες προτείνοντας μια συνάντηση με την AMP, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η ένωση δεν απευθύνθηκε στο κόμμα.

Η ίδια τόνισε ότι επιδιώκει να διατηρεί «άριστη σχέση» με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Podemos. Υπενθύμισε επίσης ότι η ίδια η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης, στην ετήσια Έκθεσή της για το Δημοσιογραφικό Επάγγελμα το 2016 ανέφερε ότι τρεις στους τέσσερις δημοσιογράφους "αυτολογοκρίνονται" επειδή φοβούνται τους διευθυντές ή τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο Οργανωτικός Γραμματέας του κόμματος, Πάμπλο Ετσενίκε, υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση αυτή «προκαλεί έκπληξη σε μια χώρα όπου το 75% των δημοσιογράφων παραδέχονται ότι δέχονται πιέσεις από τους διευθυντές τους, σύμφωνα με την ίδια την Ένωση Τύπου της Μαδρίτης».

Ο Ετσενίκε αναφέρθηκε επίσης στην "απειλή" του δημοσιογράφου Φεντερίκο Χιμένεθ Λοσάντος να πυροβολήσει "όλον τον κόσμο στο Podemos", μια δήλωση για την οποία η AMP δεν έδωσε κάποια απάντηση εξίσου δριμεία με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα για το κόμμα του.

Ο Ετσενίκε πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει λεπτομερώς τις πιέσεις που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι προσέφυγαν στην Ένωσή τους, επειδή στην εν λόγω ανακοίνωση δεν δίνονται περισσότερες συγκεκριμένες πληροφορίες. «Δεν ξέρουμε καμία λεπτομέρεια. Ξέρουμε ό,τι ξέρετε κι εσείς, αυτά που είδαμε στα μέσα ενημέρωσης και χωρίς κάποια λεπτομέρεια δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ