ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για την επίθεση στο Μάντσεστερ - Το σχέδιο του «χτυπήματος»

Νέες αποκαλύψεις για την επίθεση στο Μάντσεστερ - Το σχέδιο του «χτυπήματος»
Reuters

Νέες σημαντικές πληροφορίες για τον καμικάζι του Μάντσεστερ έχει συγκεντρώσει η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Σαλμάν Αμπέντι δεκαπέντε λεπτά πριν ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας ακόμη 64, είχε επικοινωνήσει με τον αδελφό του Λιβύη. Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που ενισχύει το σενάριο των Αρχών περί ύπαρξης ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου πίσω από την αιματηρή επίθεση στην Manchester Arena.

«Μαθαίνουμε για το δίκτυο, το ξετυλίγουμε, επιχειρούμε να το περιορίσουμε. Όπως βλέπετε από τον αριθμό των συλλήψεων είμαστε στο σωστό δρόμο για τον περιορισμό του», είπε ο υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας στο CNNi την Παρασκευή.

Οι ερευνητικές Αρχές συνεχίζουν νυχθημερόν την δουλειά τους για να μπορέσουν να εντοπίσουν τους συνεργούς του Αμπέντι, του 22χρονου Βρετανού με καταγωγή από την Λιβύη που σκόρπισε τον «θάνατο» στην πόλη. Έχουν ήδη εκφραστεί φόβοι πως το τρομοκρατικό δίκτυο είχε ως στόχο μια μεγαλύτερη επίθεση.

Ομολόγησε ο αδελφός του δράστη

Ομάδα πολιτοφυλακής, που εντάσσεται στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης, προχώρησε στη σύλληψη του αδελφού του δράστη του Μάντσεστερ, Χασίμ Ραμαντάν Αμπού Κουασέμ αλ- Αμπέντι, μια μέρα μετά την επίθεση. Ο Χασίμ κατηγορείται για επαφές με τον ISIS, ενώ στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται και ο πατέρας τους, Ραμαντάν αλ- Αμπέντι.

2017 05 25T153056Z 186593615 RC1336DA8520 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER LIBYA

(Χασίμ Αμπέντι/Special Deterrence Force/Libyan Interior Ministry/Handout via REUTERS)

Ο Άχμεντ Μπεν Σαλέμ, εκπρόσωπος των Αρχών ασφαλείας της Τρίπολης, μιλώντας σε κανάλι της Λιβύης, τόνισε πως ο Χασίμ γνώριζε το σχέδιο της επίθεσης.

Οι δυό τους, όπως αναφέρει το CNNi μεταφέροντας τις δηλώσεις του Μπεν Σαλέμ, μίλησαν στο τηλέφωνο λίγα μόλις λεπτά – συγκεκριμένα 15 - πριν ο δράστης εξαπολύσει την επίθεση. Ο Χασίμ, κατά την διάρκεια των ανακρίσεων από τις Λιβυκές Αρχές, αποκάλυψε πως δεν γνώριζε λεπτομέρειες, όπως το πού ή το πότε θα γινόταν η επίθεση.

Νωρίτερα η πολιτοφυλακή ενημέρωσε πως ο μικρός αδελφός του καμικάζι ομολόγησε, κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, ότι ο ίδιος και ο νεκρός αδελφός του Σαλμάν ήταν μέλη του ISIS. Συμπλήρωσε (η πολιτοφυλακή), πως ο κρατούμενος ήταν στο Μάντσεστερ κατά την διάρκεια του σχεδιασμού της επίθεσης.

2017 05 24T204631Z 290017434 RC1758227C00 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER LIBYA

(Ο πατέρας του καμικάζι Ραμαντάν Αμπέντι/REUTERS/Hani Amara)

Στο Μάντσεστερ σχεδιάστηκε η επίθεση

Ο Σαλμάν Αμπέντι πέρασε τα σύνορα της Λιβύης στις 19 Απριλίου και έφυγε στις 17 Μαΐου, λέγοντας στην οικογένειά του πως θα πάει για προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άχμεντ Μπεν Σαλέμ στο λιβυκό κανάλι. Μόνο ο Χασίμ γνώριζε τον τελικό προορισμό του αδελφού του και το φονικό του πλάνο.

Ο Μπεν Σαλέμ τόνισε πως πιθανότητα ο δράστης δεν είχε εκπαιδευτεί στη Λιβύη και δεν είχε σχεδιάσει καμία επίθεση στη χώρα. Με βάση όσα ομολόγησε ο αδελφός του στις Αρχές, «τα πάντα σχεδιάστηκαν στο Μάντσεστερ» από τα τέλη του 2016.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στο CNNi πως ο Σαλμάν Αμπέντι πιθανότατα ταξίδεψε στην Συρία για να εκπαιδευτεί από το Ισλαμικό Κράτος, μήνες πριν από την επίθεση.

Πέντε επιθέσεις έχουν αποτραπεί από τις 22 Μαρτίου

Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έχουν αναλάβει δράση στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας. Οι επόμενες ημέρες της επίθεσης δημιουργούν μία πρωτοφανή αίσθηση ασφάλειας. Το επίπεδο κινδύνου παραμένει στο υψηλότατο στάδιο, πράγμα που σημαίνει πως μια ακόμη επίθεση μπορεί να γίνει άμεσα.

Μέχρι στιγμής δέκα άτομα έχουν προσαχθεί από την αστυνομία του Μάντσεστερ, του Γουίγκαν και του Νούνιτον. Οκτώ παραμένουν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNNi o υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας, οι Βρετανικές Αρχές έχουν παρεμποδίσει συνολικά πέντε επιθέσεις από τις 22 Μαρτίου, όταν τρομοκράτης χτύπησε την πρωτεύουσα της Αγγλίας και συγκεκριμένα την περιοχή όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο.

«Συνολικά 400 έρευνες είναι σε εξέλιξη από τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία, σχετικά με σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων ή για ανθρώπους που σκέφτονται να κάνουν μια τρομοκρατική επίθεση».

Manchester suicide bomber spoke with brother 15 minutes before attack

By Laura Smith-Spark and Hala Gorani, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ