ΚΟΣΜΟΣ

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ λίγο πριν την επίθεση και τα σχέδια του αδελφού του για χτύπημα στη Λιβύη

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ λίγο πριν την επίθεση και τα σχέδια του αδελφού του για χτύπημα στη Λιβύη

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των βρετανικών Αρχών για το τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Δευτέρας στο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί, λίγο πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ο μικρότερος αδελφός του σχεδίαζε χτύπημα, κατά του απεσταλμένου του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. 

Κι ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για πρόοδο στις έρευνες, υποστηρίζοντας πως το τελευταίο πενθήμερο έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές πληροφορίες για τον Αμπεντί, τους συνεργάτες του, την οικονομική του κατάσταση, τα μέρη που επισκέφθηκε, αλλά και για το πώς κατασκευάστηκε η βόμβα, μια δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας προκαλεί νέο κύμα ανησυχίας.

Η Άμπερ Ραντ, τόνισε πως μερικά από τα μέλη του δικτύου των βομβιστών στο Μάντσεστερ είναι «πιθανό» να έχουν καταφέρει να διαφύγουν και να παραμένουν ασύλληπτοι.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις 13 υπόπτων για σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια, σχεδόν μία εβδομάδα από το φονικό χτύπημα, ενώ οι έρευνές τους επικεντρώνονται στο να εντοπιστούν όλα τα μέλη του ευρύτερου δικτύου που εκτιμάται ότι παρείχε υποστήριξη στον Αμπεντί για την πραγματοποίηση της επίθεσης. Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αν υπάρχουν ανάγκες για την διάθεση μεγαλύτερου αριθμού από το προσωπικό ασφάλειας, οι αρμόδιες αρχές θα μεριμνήσουν γι' αυτό.

2017 05 28T093746Z 2097081754 RC18791791B0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER

Πηγή: REUTERS/Phil Noble

Η πρόοδος στις έρευνες για την εξάρθρωση του δικτύου που παρείχε στήριξη στον Αμπεντί για την επίθεση στο Μάντσεστερ αντανακλάται και στην απόφαση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να επαναφέρει το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας σε «σοβαρό» από «κρίσιμο» που το είχε αναβαθμίσει λίγες ώρες μετά το μακελειό.

Αυτό σημαίνει πως μία νέα τρομοκρατική επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή, αλλά όχι επικείμενη, με την βρετανίδα πρωθυπουργό πάντως να συνιστά στους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση. Οι κάτοικοι του Μάντσεστερ πάντως, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση ενότητας, στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, κάνοντας τατουάζ το σύμβολο της πόλης, μια μέλισσα, τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

2017 05 25T151438Z 242778635 RC12A0E53600 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER TRAINS


Πηγή: REUTERS/Neil Hall

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως όχι για τον ίδιο τον βομβιστή του Μάντσεστερ, αλλά για τον μικρότερο αδελφό του, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας ομάδας τζιχαντιστών που σχεδίασε επίθεση με στόχο τον ειδικό απεσταλμένο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η επίθεση κατά του Μάρτιν Κόμπλερ, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη στις αρχές του έτους, όμως απετράπη, λίγο πριν οι τζιχαντιστές ολοκληρώσουν την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού που θα χρησιμοποιούσαν.

Οι Αρχές ασφαλείας της Λιβύης παρακολουθούν εδώ και μήνες τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας των τζιχαντιστών και ανακάλυψαν ότι κομβικό ρόλο σε αυτήν διαδραμάτιζε ο 20χρονος Χασίμ Αμπεντί, αδελφός του βομβιστή του Μάντσεστερ.

Μάλιστα μέλη της βρετανικής Μ16 είχαν ταξιδέψει στην Τρίπολη προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των λιβυκών Αρχών για το συγκεκριμένο τρομοκρατικό δίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ