ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Θα αρχίζουν τα μαθήματα στις 9:00 κι από πότε;

Σχολεία: Θα αρχίζουν τα μαθήματα στις 9:00 κι από πότε;
EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Σύγχυση έχει προκαλέσει η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για αλλαγή της ώρας που θα χτυπάει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για πρώτη φορά για το νέο μέτρο που επιθυμεί να εφαρμόσει, υπεραμύνθηκε αυτού, κάνοντας λόγο για σωστή απόφαση, που ευνοεί και τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως αποκάλυψε, δεν είναι απλά μια σκέψη αλλά το αποτέλεσμα επαφών με την επιστημονική κοινότητα.

«Θα συγκροτηθεί ομάδα με εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια θα αποφασιστεί τι θα γίνει. Θα υπάρξει συστηματική συζήτηση», ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να κατηγορείται το υπουργείο από τη στιγμή που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση και ξεκινάει και διάλογο.

«Οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά αποδίδουν με καλύτερο τρόπο αργότερα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο Λύκειο και το Γυμνάσιο, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ το μέτρο βρίσκεται υπό συζήτηση και για το Δημοτικό, καθώς και εκεί, όπως είπε, «τα παιδιά υποφέρουν».

Το θέμα είναι πώς είναι το παιδί πιο αποδοτικό και δεκτικό στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ευνοούνται και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Ανέφερε ωστόσο, ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης αυτής του υπουργού Παιδείας αποτέλεσε «έκπληξη».

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς. Λίγες ημέρες πριν το ανακοινώσει αρχικά, τον Αύγουστο ο υπουργός, είχαμε συνάντηση αλλά δεν ανέφερε τίποτα σχετικό. Για να πάρουμε θέση θα πρέπει να γνωρίζουμε το σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε ποιες έρευνες στηρίχθηκε, από ποιους εισηγήθηκε και με ποιο σκεπτικό, καθώς επίσης και ποια σύνδεση έχει με το γενικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση και τα σχολεία», δήλωσε ο Κ. Κικινής.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ΔΟΕ θα ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ώστε μεταξύ άλλων, να δοθούν διευκρινίσεις για το ζήτημα της αλλαγής ώρας στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μέτρο να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά, αρχικά σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ