ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛ.ΑΣ., ο Ρουβίκωνας και οι εντολές που δεν εφαρμόζονται

Η ΕΛ.ΑΣ., ο Ρουβίκωνας και οι εντολές που δεν εφαρμόζονται
EUROKINISSI

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν για την ηγεσία της ΕΛΑΣ η εικόνα που παρουσίασε η αστυνομία στο χτύπημα του "Ρουβίκωνα "στην πρεσβεία του Ιράν. 

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν δοθεί αρκετές φορές σαφείς οδηγίες για αυξημένη ετοιμότητα των αστυνομικών σκοπών που βρίσκονται σε ευπαθείς στόχους, τελικά από όσα διαδραματίστηκαν χθες, αποδεικνύεται ότι οι εντολές κάποιων στρατηγών δεν καταφέρνουν να περάσουν στο προσωπικό της αστυνομίας με αποτέλεσμα να αποτυπώνονται εικόνες στην κάμερα του "Ρουβίκωνα" που μόνο ερωτηματικά και απογοήτευση προκαλούν.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος ζήτησε να μάθει αρχικά με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε έξω από την πρεσβεία, γιατί δεν κλήθηκαν αμέσως δυνάμεις της ΔΙΑΣ και της άμεσης δράσης, αλλά και τι ακριβώς έκανε η κρατική ασφάλεια. Αμέσως μετά ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα αστυνομικού να υπακούει στις εντολές κρανοφόρων χωρίς καμία λεκτική αντίδραση και χωρίς μάλιστα να έχει ειδοποιήσει καν το κέντρο επιχειρήσεων μέσω ασυρμάτου για την επίθεση. Όσοι μάλιστα άρχισαν να υποστηρίζουν ότι η ΕΔΕ που διατάχθηκε αποτελεί μια ακόμη προδιαγεγραμμένη κίνηση ρουτίνας, μάλλον θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν τη σκέψη τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η ηγεσία της ΕΛΑΣ ήταν σαφής ότι οι αρμόδιοι της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης δεν θα έχουν καμία δικαιολογία στο μέλλον αν επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες.

Στις συσκέψεις που ακολούθησαν δόθηκαν οδηγίες για αυστηρό έλεγχο και καθοδήγηση από τους στρατηγούς της ΕΛΑΣ στο προσωπικό, ενώ ο αρχηγός επέμεινε ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν υποχρέωση να κάνουν εφόδους αφήνοντας τα γραφεία τους. Στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε έφοδοι τη νύχτα σε σκοπιές που βρίσκονται σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί στόχοι, είχαν αποκαλύψει και κάποια αποκαρδιωτικά περιστατικά, όπως σκοπός να κοιμάται ή σκοπός να παραμένει κλεισμένος στο φυλάκιο με ακουστικά στα αυτιά.

Τα λάθη στην αντίδραση του αστυνομικού σκοπού ήταν απανωτά, ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην κλίμακα άσκησης ελέγχου της κατάστασης, εκείνος παρέμεινε αδιάφορος και δεν προέβαλε καμία λεκτική αντίδραση, την ώρα μάλιστα που μπροστά στα μάτια του οι κρανοφόροι προχωρούσαν στο αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης φθοράς, αλλά και στο αδίκημα της βίας κατά του ίδιου. Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ σχολίαζε το CNN Greece πως "... τελικά ίσως μετά από μια τέτοια αντίδραση καλύτερα που δεν φορούσε στολή και ήταν απλά με το μακό μπλουζάκι ....".

Παρόλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν και για την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην κρατική ασφάλεια και ασχολείται αποκλειστικά με το Ρουβίκωνα. Μέχρι σήμερα, πάντως, τα αποτελέσματά της είναι από πενιχρά μέχρι μηδενικά, αφού η αναρχική ομάδα βρίσκεται πάντα πέντε βήματα πιο μπροστά από τους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν τα πάνε καλά ούτε στο επίπεδο της ανάλυσης, καθώς θα έπρεπε ίσως να έχουν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα ο Ρουβίκωνας επιλέγει να χτυπά ξημέρωμα. Άρα ίσως θα έπρεπε και η συγκεκριμένη ομάδα να έχει αναδιατάξει τα ωράριά της τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της ηγετικής ομάδας του "Ρουβίκωνα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ