ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Αστυπάλαια είναι το πρώτο smoke free νησί στον κόσμο

Γιατί η Αστυπάλαια είναι το πρώτο smoke free νησί στον κόσμο

Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά ή «η πεταλούδα του Αιγαίου» με τη μοναδική της αύρα καλωσορίζει τον επισκέπτη άμα τη αφίξει του. Νιώθεις πως ανήκει στις Κυκλάδες, κυρίως χάρη στην αισθητική των κατοίκων και τη ρυμοτομία, όμως η Αστυπάλαια υπάρχει για να δίνει στα Δωδεκάνησα μία κυκλαδίτικη εσάνς.

Πολλοί νομίζουν πως η Αστυπάλαια είναι ένα «ησυχαστήριο», ένα νησί για να αποτραβηχτείς και να απαρνηθείς τις έντονες απολαύσεις, βιώνοντας την ηρεμία, όμως ο κόσμος στην Αστυπάλαια δεν εφησυχάζει. Οι Αστροπαλίτες θέλουν το νησί τους να συγκαταλέγεται στο Πάνθεον των ελληνικών προορισμών και προσπαθούν με κάθε -έξυπνο- τρόπο να το πετύχουν. Τελευταία κίνηση, ο χαρακτηρισμός του νησιού σε «smoke free». Η ανακοίνωση για μία «Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο» έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρουσία αρκετών κατοίκων, οι οποίοι με ενδιαφέρον αγκάλιασαν την εν λόγω κίνηση.

Η απαλλαγή από τον καπνό του τσιγάρου θα ξεκινήσει από τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και το σήμα-κατατεθέν του νησιού, τους γραφικούς ανεμόμυλους.

2 copy

Όμως, γιατί η Αστυπάλαια, τώρα, προχωρά σε μία τόσο πρωτοποριακή ιδέα; Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρία Καμπούρη, σημείωσε σχετικά: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με συμβολικό περιεχόμενο, δεν είναι μία κίνηση για marketing σκοπούς. Είναι μια απόφαση η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στρατηγική και τους στόχους μας, τόσο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Η Αστυπάλαια είναι το νησί της θετικής ενέργειας, motto που αποτελεί και τον πυρήνα όλων των ενεργειών μας. Η πεταλούδα του Αιγαίου ανοίγει τα φτερά της για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου».

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνάντησε την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, η οποία διαβεβαίωσε πως θα σταθεί αρωγός και σε άλλες αντίστοιχες προτάσεις.

3 copy

Αξίζει να σημειωθεί πως ομάδες εθελοντών θα αναλάβουν την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, ενώ δράσεις και εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα, με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής στο νησί. Μάλιστα, ο δήμος Αστυπάλαιας θα προχωρήσει σε διαδικασία πιστοποίησης του όλου εγχειρήματος, από διεθνή φορέα, ως smoke free προορισμός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως και οι καπνιστές είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί, ώστε να μυηθούν σε μία smoke free κουλτούρα, ενώ μας διαβεβαίωσε πως ο ίδιος σταμάτησε τον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος.

Ο γενικός διευθυντής Marketing της εταιρείας Παπαστράτος, Κώστας Μουλακάκης, υπογράμμισε πως στο επίκεντρο όλης της «smoke free» ενέργειας βρίσκονται οι άνθρωποι που κατοικούν στο νησί, που παίρνουν πρωτοβουλίες και εστιάζουν στην ουσία. «Η εταιρεία Παπαστράτος στηρίζει αυτό το εγχείρημα διότι και εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε. Αναμορφωνόμαστε. Το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο έχει ήδη σταματήσει να παράγει παραδοσιακά τσιγάρα καθώς οραματιζόμαστε κι εμείς έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Είναι διπλή χαρά να βλέπουμε αυτό το όραμα να βρίσκει συνοδοιπόρους και είμαστε βέβαιοι πως είναι ένα ταξίδι που θα διαρκέσει».

4

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Καμπούρη, αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, δήμαρχος Αστυπάλαιας, Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Κώστας Μουλακάκης, γενικός διευθυντής Marketing Παπαστράτος

Αξίζει να σημειωθεί πως η 83η ΔΕΘ, όπως και το Taste of Athens, ήταν δύο σπουδαίες διοργανώσεις #smokefree, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, που παραμένει πιστή στο όραμά της, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ