Μεγάλη απάτη: Του πούλησαν «φανταστικό» αυτοκίνητο
Πηγή: Pixabay

Θύμα απάτης έπεσε ένας Βολιώτης ο οποίος πλήρωσε για ένα «φανταστικό» αυτοκίνητο.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο νεαρός, οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος, αποτάθηκε σε έναν γνωστό επιχειρηματία της πόλης για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του thenewspaper.gr, ο ενδιαφερόμενος έδωσε μία προκαταβολή ύψους 1.400 ευρώ για το αυτοκίνητο που ο επιχειρηματίας του υποσχέθηκε να φέρει από τη Βουλγαρία.

Επρόκειτο για ένα μεταχειρισμένο όχημα η συνολική αξία του οποίου θα έφτανε τα 3.000 ευρώ.

Καθώς οι μέρες περνούσαν, ο νεαρός αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τελικώς συνειδητοποίησε πως το αυτοκίνητο που ο επιχειρηματίας του είχε υποσχεθεί δεν υπήρχε και είχε μπει σε λίστα αναμονής.

Έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες και ακόμη δεν έχει πάρει το αυτοκίνητο ούτε του έχουν επιστραφεί τα χρήματα της προκαταβολής.

Ο ίδιος παραδέχεται πως ντρέπεται γι’ αυτό που του συνέβη και λέει πως δεν θέλει να αποταθεί στην αστυνομία ώστε να μην θεωρηθεί αφελής από το περιβάλλον του.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις αγοροπωλησίες αυτού του είδους. Όπως τονίζει η αστυνομία, οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:

α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων

  • μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους,
  • αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής,
  • στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό,
  • οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται - πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους,
  • οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.

β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων

  • καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές,
  • οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του,
  • στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του,
  • οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

 

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Διαβάστε επίσης