ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πλησιάζει η «Ωκεανίς» - Οι τελευταίες προβλέψεις για την Αττική

Καιρός: Πλησιάζει η «Ωκεανίς» - Οι τελευταίες προβλέψεις για την Αττική
EUROKINISSI

Ραγδαία μεταβολή του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, φέρνειη νέακακοκαιρία με το όνομα «Ωκεανίδα», που θα «χτυπήσει» τη χώρα το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πού θα δουν άσπρη μέρα

Το Σάββατο (23-02-2019) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την Ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Πάντως τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Την Κυριακή (24-02-2019) θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23-02-2019) από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν το Σάββατο (23-02-2019) και στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή (24-02-2019).

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως την Κυριακή (24-02-2019) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δεύτερα (25-02-2019) κατά τόπους στην Κρήτη.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ο καιρός την Παρασκευή

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το βράδυ θα χιονίσει στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 που τη νύχτα θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4, τοπικά στη Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και από τη νύχτα 5 με 6 μποφόρ. Το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπείρου και αργότερα στα ορεινά της δυτικής Στερεάς.Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και από τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: βόρειοι 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Αργά τη νύχτα στα βόρεια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Αργά τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
  • Αν μετακινούνται πεζή:
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ