ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Άλλαξαν τα προγνωστικά - Πού θα χιονίσει

Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Άλλαξαν τα προγνωστικά - Πού θα χιονίσει
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η έντονη κακοκαιρία «Ωκεανίς», που αναμένεται χτυπήσει τη χώρα, κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις με χιονόστρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως δεν θα συμβεί τελικά το ίδιο στην πόλη της Αθήνας, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ότι η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας».

Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, το Σαββατοκύριακο πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων εννέα έως δέκα μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Το ΕΑΑ/meteo έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με προγνωστικούς χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την "Ωκεανίδα" από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, καθώς και προγνωστικούς χάρτες της χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής.

Δείτε το βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ