ΕΛΛΑΔΑ

Βιβλιάρια υγείας: Καταργούνται οριστικά με τροπολογία - Αντικαθίστανται από τον ΑΗΦΥ

Βιβλιάρια υγείας: Καταργούνται οριστικά με τροπολογία - Αντικαθίστανται από τον ΑΗΦΥ
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την οριστική κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών των οικογένειων τους, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις» και ψηφίζεται το βράδυ της Τετάρτης (06/03/2019).

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, καταργείται πλέον και οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας, καθώς έχει θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) περιέχει το ατομικό ιστορικό υγείας του λήπτη υπηρεσιών υγείας, καθώς και δεδομένα, εκτιμήσεις και πληροφορίες κάθε είδους σχετικά με την κατάσταση και την εξέλιξη του προσώπου αυτού, ως ασθενούς, καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψής του. Το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ τηρείται ισοβίως και είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο. Υπεύθυνο για τη σύσταση, λειτουργία και επεξεργασία του φακέλου είναι το υπουργείο Υγείας.

Ο ΑΗΦΥ ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό, στον οποίο ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι εγεγγραμμένος ή από οποιονδήποτε γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο, πιστοποιημένο και εξουσιοδοτημένο από το σύστημα αρχειοθέτησης του ΑΗΦΥ. Όλοι οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται να καταχωρούν στον ΑΗΦΥ όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από εξέταση ή επίσκεψη και είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση της κατάστασης, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη νοσηλεία και την αποκατάσταση της σωματικής ή ψυχικής υγείας του ατόμου. Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας διέπεται από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο συζητείται και αυτό σήμερα (06/03/2019) στην Ολομέλεια της Βουλής, ρυθμίζει την ανάπτυξη και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας από την ΗΔΙΚΑ. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενημέρωση των πολιτών με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, για το ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του φακέλου τους και τη χρονική στιγμή της πρόσβασης αυτής, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή των δεδομένων του χρήστη που εισέρχεται στο σύστημα.

Η πλήρης ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών θα γίνει σταδιακά, δεν αναμένεται όμως να υπάρξουν προβλήματα από την άμεση κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων. Επί της ουσίας, τα βιβλιάρια υγείας δεν χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα των ασφαλισμένων, εκτός από περιπτώσεις συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων.

Από την κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων θα προκύψει μείωση της δαπάνης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, λόγω της εξοικονόμησης των εξόδων εκτύπωσης. Με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καταργείται και η διάταξη με την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ