ΕΛΛΑΔΑ

«Μαφία Φυλακών»: Προθεσμία να απολογηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα έλαβαν Λυκουρέζος – Παναγόπουλος

«Μαφία Φυλακών»: Προθεσμία να απολογηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα έλαβαν Λυκουρέζος – Παναγόπουλος
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Προθεσμία να απολογηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα ζήτησαν και έλαβαν οι δύο δικηγόροι, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

Οι δύο δικηγόροι αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου, ο οποίος ερευνά τη δυσώδη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», στις 12:00 της Μεγάλης Δευτέρας.

Οι δύο δικηγόροι μέχρι τότε θα βρίσκονται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι τους

Την εκτίμηση πως το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Αλ. Λυκουρέζου δεν είναι αιτιολογημένο και παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας, εξέφρασε ο συνήγορός του, Θρασύβουλος Κονταξής.

Όπως είπε:

«Οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δυο προϋποθέσεις. Να είναι σύμφωνες με το νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας. Είναι σοκαρισμένος. Δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Ένταλμα συλλήψεως εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής. Ο Αλ. Λυκουρέζος είναι γνωστής κατοικίας, βρίσκεται κάθε μέρα στα δικαστήρια».

Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος του γνωστού ποινικολόγου, Γιάννης Μαρακάκης, δήλωσε:

«Η πλευρά του κ. Λυκουρέζου εξακολουθεί να θεωρεί ότι η έκδοση του εντάλματος και η σύλληψη συνιστά υπερβολή. Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και ο τρόπος με τον οποίο έχει προσεγγιστεί αλλάζει για πάντα τον τρόπο που θα κάνουμε τη δουλειά μας όσοι ασχολούμαστε με το ποινικό. Γνωρίζεται ποσό εμβληματική προσωπικότητα είναι ο Λυκουρέζος . Αποτέλεσε πρότυπο για τη γενιά μου. Η δικογραφία είναι ίδια με αυτή που αφορά τον κ. Αντωνόπουλου. Ο Λυκουρέζος ήταν εκ των χειριστών. Ήταν στη διάθεση των αρχών. Είχε επισκεφθεί τον ανακριτή σε ανύποπτο χρόνο. Δεν χρειαζόταν η κινηματογραφική σύλληψη».

Οι κατηγορίες και οι διάλογοι

Και οι δύο δικηγόροι είναι αντιμέτωποι µε τις κακουργηματικές κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, ο κοριός της αντιτρομοκρατικής έχει καταγράψει συνομιλία του εγκεφάλου της μαφίας των φυλακών με συγκρατούμενό του. Σε αυτή, αναφέρεται και το μικρό όνομα του κ. Λυκουρέζου:

«Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700… Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος (σ.σ. τα μικρά ονόματα των δύο ποινικολόγων). Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διάλογος αυτός είναι μια πρόβα που κάνανε για το τι έπρεπε να πουν -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Αλβανοί κακοποιοί, καθ’ υπόδειξη των δικηγόρων- στο δικαστήριο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Σε έναν άλλο διάλογο γίνεται η εξής αναφορά: «Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, να το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ