Απάτη ύψους 9,5 εκατ. ευρώ με το πρώτο σε πωλήσεις σκεύασμα ειδικής διατροφής
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Μια μεγάλη υπόθεση απάτης αποκάλυψε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ.

Η υπόθεση αφορά εισαγόμενο σκεύασμα ειδικής διατροφής. Το 2018, το συγκεκριμένο σκεύασμα συνταγογραφήθηκε και αποζημιώθηκε σε μεγάλες ποσότητες. Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα!

Η εισαγωγέας εταιρεία διακινούσε άλλα σκευάσματα στη θέση του, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά και ταινίες γνησιότητας.

Η οικονομική ζημία για τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται σε 9.500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα εμφανιζόταν να είναι το πρώτο σε «πωλήσεις» για το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greeceκαθώς είχε συνταγογραφηθεί από πλήθος γιατρών. Στους ασθενείς χορηγούνταν διαφορετικές μορφές του σκευάσματος (π.χ. σε υγρή μορφή) καθώς η επίμαχη μορφή (σε σκόνη) προφανώς δεν υπήρχε, είτε τελείως άλλα προϊόντα.

Από τα 9,5 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη καταβάλει στην εταιρεία περίπου τα μισά, τα οποία τώρα διεκδικεί να πάρει πίσω. Η σύμβαση έχει διακοπεί με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού εδώ και δύο μήνες και στο διάστημα που ακολούθησε, η εταιρεία έβαλε «λουκέτο».

Πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο για την ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας» (EHFCN). Στην ανοικτή Συνεδρίαση του EHFCN, που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη στις 13 και 14 Ιουνίου, συμμετείχε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία ήταν και υποψήφια για το «βραβείο νέων μεθόδων και καινοτομίας».

Η ελληνική συμμετοχή επικεντρώθηκε στη χρησιμοποίηση εργαλείων και τεχνικών που προσφέρει το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Iατροτεχνολογικών Προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής του ΕΟΠΥΥ για την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης.

Ο επιθεωρητής Κ. Ζαχαρόπουλος παρουσίασε πώς η ΥΠΕΔΥΦΚΑ αποκάλυψε την υπόθεση με το σκεύασμα ειδικής διατροφής, αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Η παρουσίαση αυτή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων και τελικά η ΥΠΕΔΥΦΚΑ απέσπασε το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο.

Διαβάστε επίσης