ΕΛΛΑΔΑ

Μετρά πληγές η Χαλκιδική: Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών

Μετρά πληγές η Χαλκιδική: Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Να συνέλθει από την θεομηνία που σάρωσε ζωές και περιουσίες προσπαθεί η Χαλκιδική, με κρατικό μηχανισμό και κατοίκους να δίνουν μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών.

Το ολιγόλεπτο μπουρίνι στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, αφήνοντας πίσω εκτεταμένες ζημιές. Μεταξύ των νεκρών ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζε με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Στα Νέα Πλάγια, ένας 8χρονος και η 54χρονη μητέρα του από τη Ρουμανία καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν.

Μητσοτάκης: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στη Χαλκιδική

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Τέλος, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης o έβδομος νεκρός, ένας 62χρονος ψαράς που αγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες. Το πτώμα του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή.

Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική: Σοκάρει η μαρτυρία για τον θάνατο του 8χρονου παιδιού

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών

Σήμερα, αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και υποδομές.

Σύμφωνα με το voria.gr, καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας δούλευαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και να ηλεκτροδοτηθούν εκ νέου οι περιοχές, που έμειναν χωρίς ρεύμα από το βράδυ της Τετάρτης, όπου χτύπησε η θεομηνία. Από χθες αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη-Πολύγυρο-Νικήτη.

Για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές διατέθηκαν γεννήτριες σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ για δέκα κατοίκους που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφαλίστηκε φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων.

Έκτακτη επιχορήγηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης επιχορήγησης στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από το φονικό φαινόμενο.

«Έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής θα δώσει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αν κριθεί απαραίτητο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

Στην έκτακτη αυτή επιχορήγηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.



Ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά, υπογράμμισε ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από την αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους πληγέντες που θα καλυφθούν «με εντολή του πρωθυπουργού» , ενώ, όπως είπε, ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας).

Δεκάδες τραυματίες

Ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, είναι 120. Μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Χθες, προσήλθαν συνολικά 22 περιστατικά στο ίδιο νοσοκομείο, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.



Συνολικά 49 τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, στη Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, εξ αυτών έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπαιδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου» αντίστοιχα.

Πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα και νοσηλεύονται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

«Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι , ηλικίας 13 ετών είναι από τη Σερβία, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Μελπομένη Τσούγκα.

Υπό το συντονισμό του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, έχει θέσει από χθες σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ