ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλεισμένο το κέντρο της Αθήνας: Νέα συλλαλητήρια κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Αποκλεισμένο το κέντρο της Αθήνας: Νέα συλλαλητήρια κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου
ΙΝΤΙΜΕ

Αποκλεισμένο είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Συλλαλητήριο ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου έχει διοργανώσει, στην πλατεία Συντάγματος, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ):

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση – πρόσκληση στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει για τις 18:00 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και τις διεκδικήσεις τους για «δωρεάν δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, καθώς και για την άμεση απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που εκχωρεί τα πάντα σε ιδιώτες».

Την ίδια ώρα, νέα συλλαλητήρια σήμερα προγραμματίζουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ «ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Στη Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ένταση και επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα επικράτησε ένταση στο κέντρο όταν μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να φτάσουν στην Βουλή και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας ήθελε να μπει στο εσωτερικό της Βουλής, θέλοντας να μιλήσει με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ένταση υπήρξε, όμως, και στην φοιτητική πορεία με αποτέλεσμα, μάλιστα, να τραυματιστεί στο κεφάλι ένας φοιτητής, της νεολαίας του ΜέΡΑ25.

Δεκατέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο, ζητώντας την επαναφορά του ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για το ν+2 που θα φέρει, όπως λένε διαγραφές φοιτητών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το υπουργείο έχει διατυπώσει την πρόθεση το μέτρο να αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή του.

Ένταση επικράτησε και στην φοιτητική πορεία που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν έξω από το ΥΜΑΘ.

Ειδικότερα, την ώρα που τα μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ έφθασαν έξω από το ΥΜΑΘ, συνάντησαν φραγμό από διμοιρία των ΜΑΤ. Φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις και πέταξαν μπογιές, αναφέρει το voria.gr. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χημικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ