ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή επεισοδίων

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή επεισοδίων
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας για τις εκδηλώσεις μνήμης στη δολοφονία Γρηγορόπουλου δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν νέα δεδομένα ενώ ο χώρος του αντάρτικου πόλης έχει αλλάξει…»: αυτά έλεγε στο CNN Greece υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναφορικά με το πώς θα σχεδιάσει φέτος η ΕΛ.ΑΣ. τις επιχειρησιακές της δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν να αποτρέψουν επεισόδια στην Αθήνα.

Τα μέτρα του Πολυτεχνείου, που κατά γενική ομολογία ήταν επιτυχημένα και απέτρεψαν γενικευμένα επεισόδια, έφεραν νέα δεδομένα και στον χώρο των αντιεξουσιαστών που κατά τους αστυνομικούς είχαν το χρόνο να αναλύσουν, να μελετήσουν και να σχεδιάσουν νέους τρόπους δράσης.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι κουκουλοφόροι θα επιχειρήσουν να πάρουν μια ιδιότυπη ρελάνς.

«Τα Εξάρχεια τελείωσαν και πρέπει να βρουν άλλο σημείο συγκρούσεων» δήλωσε ο ίδιος αξιωματικός.

Πάντως, οι εντολές που έχουν δοθεί είναι τα μέτρα ασφαλείας να ξεκινήσουν από σήμερα και κυρίως να διασφαλιστούν κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα.

Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να γίνουν στόχοι καταδρομικών επιθέσεων αστυνομικά τμήματα περιφερειακά της Αθήνας και για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα από τα σημεία και να αυξηθούν οι περιπολίες περιμετρικά ώστε να γίνει αμέσως αντιληπτή η οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Την ίδια ώρα, ο συναγερμός για την ΕΛ.ΑΣ. θα αρχίσει από την Πέμπτη, καθώς η μέρα θα ξεκινήσει με συγκέντρωση ατόμων στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, υπάρχει πανελλαδικό κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στο τελεσίγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εκκένωση των καταλήψεων.

Ανήμερα των εκδηλώσεων μνήμης, έχουν δοθεί εντολές για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση -ειδικά στη συγκέντρωση των μαθητών το πρωί.

Όσον αφορά στη συγκέντρωση το απόγευμα, θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας από αέρος, με τα drone της ΕΛΑΣ να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θα περιπολούν πάνω από όλα τα κτήρια για τον εντοπισμό μολότοφ, όπως είχε γίνει και στην επέτειο της 17 Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα, οι διμοιρίες στο κέντρο της Αθήνας θα ενισχυθούν και οι εποχούμενες περιπολίες θα αυξηθούν στα στενά των Εξαρχείων.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο για να εντοπίσουν διαμερίσματα «καβάτζες» στην περιοχή που ίσως να παίξουν και το ρόλο του κρησφύγετου.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αρκετά συχνά στη ΓΑΔΑ και έχει δώσει σαφείς εντολές στους επιτελείς για το πόσο ψύχραιμα θα πρέπει να εκτελούν οι αστυνομικοί τις εντολές που θα παίρνουν από το κέντρο επιχειρήσεων. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπει να γίνει η Αθήνα πεδίο συγκρούσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ