Στον Έβρο σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη μεθόριο του Έβρου μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, για να στηρίξει τους κατοίκους, στρατιώτες, αστυνομικούς και πυροσβέστες που φυλάσσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί τη γέφυρα Πετάλου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καστανιές, όπου θα συναντήσει τις δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούν τα σύνορα, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που συνεπικουρούν στο έργο του στρατού και της αστυνομίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ταξιδέψει αεροπορικώς το πρωί για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς για το Διδυμότειχο, όπου θα έχει συνάντηση και με τους μητροπολίτες της περιοχής της Θράκης.

 

 

Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους του, πήγε στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές, τους έδειξε τις ζημιές που έγιναν και τα ίχνη από τις συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τους παρέδωσε και τα κάνιστρα από δακρυγόνα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία και έπεσαν στο ελληνικό έδαφος. 

Λίγο πριν οι Ευρωπαίοι εταίροι αρχίσουν τις δηλώσεις τους, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τους έδειξε ένα βίντεο με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προσφυγική ροή στα σύνορα μεθοδεύεται από την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή και για αυτό ζήτησε από την ηγεσία της ΕΕ να προστατέψει τα σύνορα της.

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στα σύνορα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.

«Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει μορφή επιβολής επί τους εδάφους μας...» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης