ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στα 31 τα κρούσματα - 21 νέα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στα 31 τα κρούσματα - 21 νέα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 31 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 22 ακόμη ασθενείς, όλοι τους συνταξιδιώτες του 67χρονου άνδρα από την Αμαλιάδα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Πάτρα.  

Όπως είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόρδας, τα 21 νέα κρούσματα είναι συνταξιδιώτες του 67χρονου, ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου επέστρεψε από προσκυνηματική εκδρομή σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Το δέκατο κρούσμα κορωνοϊού είχε ανακοινωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόκειται για τη σύζυγο του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, επίσης μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας.

Στην εκδρομή αυτή είχαν ταξιδέψει 52 άτομα από τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

Τέσσερις οι σοβαρά ασθενείς

Ο κ. Τσιόρδας ενημέρωσε ότι τρία από τα 21 νέα κρούσματα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, άλλα έξι νοσηλεύονται με καλή κλινική εικόνα επίσης στο Ρίο, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση και είναι καλά στην υγεία τους.

Σε σοβαρή κατάσταση άλλωστε εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ο 66χρονος, το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα και 1ο στον νομό Ηλείας.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τι γνωρίζουμε για τα νέα κρούσματα

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι πραγματοποιούν από χθες εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών των δύο ταξιδιωτών, αρχής γενομένης με τους 52 συνταξιδιώτες του αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου που είχε έρθει σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας νοσηλεύτηκε σε ξεχωριστό θάλαμο, ωστόσο δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς δεν εκτιμήθηκε πως επρόκειτο για ύποπτο κρούσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν την Τετάρτη στην Αμαλιάδα ενώ εκλήθησαν στο νοσοκομείο του Ρίου και οι συνταξιδιώτες του ένατου ασθενούς. Σε κατ' οικον περιορισμό θα παραμείνουν για 14 ημέρες και 15 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ψυχραιμία και ατομική ευθύνη

«Όπως όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εξάρσεως του ιού είναι υψηλός. Ειδικά από άτομα που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας την ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία του κορωνοϊού και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ