ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα 464 ανέρχονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στα 464 ανέρχονται τα κρούσματα στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 464 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας καθώς υπάρχουν 46 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί στη χώρα μας είναι έξι. 

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 78 ασθενείς, οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Παράλληλα, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ τα 72 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, τα σημερινά δεδομενα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα ότι στη χώρα μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.000 με 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού.

Από τις 16 Μαρτίου και μετά οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνα είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται εντός της χώρας, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως η επέλαση του ιού συνεχίζεται σε 177 χώρες.

«Στην μεγαλύτερη κλινική μελέτη, η νόσος κατάληξε σε θάνατο σε 2% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά θανάτων φαίνεται να είναι υψηλότερα για τους άνδρες από ότι για τις γυναίκες», είπε ακόμη.

«Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που οδηγεί προς πνευμονία. Είμαστε προσηλωμένοι σε 2 στόχους: να προφυλάξουμε τους ευπαθείς και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα», συνέχισε.

Ακόμη, έκανε γνωστό πως παράγοντας κινδύνου είναι και η παχυσαρκία.



Ο λοιμωξιολόγος μίλησε και για μια νέα κλινική έρευνα στις ΗΠΑ για το εμβόλιο:

«Άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται σήμερα. Ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους για αντισώματα για αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει πως δεν μπορούμε ευελπιστούμε σε μια ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι».

Ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε πως αύριο, Παρασκευή ανακοινώνται ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς. «Η ασφάλεια του αίματος και την απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας», ανέφερε.

«Να περιοριστούν τα ταξίδια»

Επιπλέον, διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις και τα ταξίδια. Απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν στα χωριά τους και τα νησιά τους.

«Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου με οικογένειες που πάνε στα νησιά τους», είπε.

Αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων

Με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης είναι κύριο μέλημα της κυβέρνησης.

Επίσης υπενθύμισε πως από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό. Μέριμνα θα γίνει για τα ξενοδοχεία της Θράκης και των νησιών.

Η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα, τόνισε ο υφυπουργός.

Επίσης, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον κόσμο να παραμένει στα σπίτια του και τόνισε πως είναι υποχρεωτική απομόνωση όσων Ελλήνων επιστρέφουν από τη χώρα.

«Να αποφύγουν τις επαφές με άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο. Αυτό που προέχει είναι η ατομική ευθύνη. Αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο που έχουμε ως λαός».

Για τον έλεγχο κυκλοφορίας πολιτών

Σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου για το εάν υπάρχει σχέδιο για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών και εάν θα υπάρξει προσπάθεια στήριξης στο σύστημα και από στρατιωτικούς γιατρούς ή συνταξιούχους γιατρούς, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «πως δεν μιλήσαμε για έλεγχο της κυκλοφορίας, αλλά για απαγόρευση και έλεγχο στις συναθροίσεις για 10 άτομα και πάνω».

Επανέλαβε την έκκληση στον κάθε πολίτη να αντιληφθεί την σοβαρότητα αυτού.

«Εάν ο καθένας δεν το αντιλαμβάνεται και έχουμε κινητικότητα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι».

Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση απάντησε πως μελετώνται από το υπουργείο Υγείας όλα τα ενδεχόμενα, όπως να χρησιμοποιηθούν και γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί και φοιτητές και θα δρομολογηθούν. «Υπάρχουν σχέδια ανάλογα με τις εξελίξεις και θα δρομολογηθούν», ανέφερε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

Νωρίτερα, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

Το μέτρο θα ισχύσει έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Σημειώνεται πως το Σάββατο η κυβέρνηση αποφάσισε και το κλείσιμο των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων έως τέλη Απριλίου, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην μετάδοση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση επιβάλλεται η «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας».

«Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020».

Θεοχάρης στο CNN Greece: Κλείσαμε τα ξενοδοχεία για την προστασία των εργαζομένων

Δήλωση σχετικά με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας έως τα τέλη Απριλίου έκανε στο CNN Greece ο υπουργός Τουρισμό, Χάρης Θεοχάρης.

«Πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα ξενοδοχεία για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων, δεδομένου ότι στους συγκεκριμένους χώρους συναθροίζονταν πολλά άτομα», σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας, παράλληλα, πως δεν αποκλείεται οι χώροι των ξενοδοχείων να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι νοσηλείας κρουσμάτων του ιού.

«Εάν χρειαστεί, τα ξενοδοχεία θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι νοσηλείας ασθενών», είπε, χαρακτηριστικά.

«Στα ξενοδοχεία έτσι και αλλιώς η κίνηση ήταν σχεδόν μηδενική, οπότε για να πραστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων, πήραμε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία τους», σημείωσε καταλήγοντας.

Σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Οι βόλτες στις παραλίες και τα φαινόμενα συνωστισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να ανακοινώνει την Τετάρτη πως απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις 10 και άνω ατόμων.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο, ανεξαρτήτων άλλων ευθυνών.Παράλληλα, οι Αρχές αποθαρρύνουν αυστηρά και τις ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με τη συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των ατόμων.

Επανέλαβε δε, πως οι πολίτες θα πρέπει να μένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η κυκλοφορία εκτός σπιτιού –όπως άλλωστε λένε εδώ και πολλές ημέρες και λοιμωξιολόγοι- θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες εξαιρέσεις: η μετάβαση στην εργασία, οι επισκέψεις στον γιατρό, η μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, το ταχυδρομείο, στην τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων και κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες μπορούν αν αθλούνται σε εξωτερικό χώρο είτε ατομικά είτε δύο-δύο και να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής.

Θα πρέπει επίσης να τηρείται αυστηρά η αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ