ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προσφυγή νησιώτη στο ΣτΕ για την απαγόρευση στις θαλάσσιες δραστηριότητες

Κορωνοϊός: Προσφυγή νησιώτη στο ΣτΕ για την απαγόρευση στις θαλάσσιες δραστηριότητες
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε νησιώτης, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπ΄ αριθμ. 2131.1/20719/30.3.2020 απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την οποία απαγορεύθηκαν οι θαλάσσιες δραστηριότητες, η χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η υποβρύχια αλιεία, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο νησιώτης Π.Π. υπέβαλε τη σχετική αίτηση, η οποία εισήχθη στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ και η πρόεδρός του, Μαρία Καραμανώφ, θα προσδιορίσει την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης.

Ειδικότερα, ο πολίτης υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος, όπως είναι αυτές για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), για τους περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα (άρθρο 25 του Συντάγματος) και λοιπά.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι το μέτρο του περιορισμού του θαλάσσιου λουτρού δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε αναγκαίο, αλλά ούτε και αντίστοιχης έντασης με τον νόμιμα επιδιωκόμενο στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Μαρτίου 2020, με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, απαγορεύθηκαν οι θαλάσσιες δραστηριότητες, η χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η υποβρύχια αλιεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την περαιτέρω αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 59 νεκροί - 1.613 συνολικά κρούσματα

Συνολικά 59 είναι οι νεκροί στη χώρα μας από κορωνοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.613. Ο κ. Τσιόδρας, γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 91 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη. Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Ένδεκα άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες, οι 44 είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ