ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία των αδελφών μας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία των αδελφών μας

Με αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού είναι το φετινό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Με πόνο ψυχής έπρεπε να πάρουμε την απόφαση παράτασης των μέτρων προστασίας και για την Μεγάλη Εβδομάδα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσθέτοντας με νόημα και στέλνοντας μήνυμα σε προς όλες τις κατευθύνσεις: «Το ράσο του Πατριάρχου όφειλε να σκεπάσει τις ζωές σας και πάλι, όπως πολλές φορές στην ιστορία του μαρτυρικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως».

Αν εσείς πονάτε για τους κλειστούς ναούς, «ο Πατριάρχης σας οδυνάται και υποφέρει» ανέφερε. «Όμως, σας διαβεβαιώ ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Στις κρίσιμες ώρες της πανδημίας, οι ιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται, και οι Κυβερνήσεις λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Και εμείς πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία των αδελφών μας» προσέθεσε.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος προσέθεσε στο μήνυμά του: «Πρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι με τα μέτρα αυτά δεν θίγεται η πίστη μας. Δεν μειώνεται διόλου η κεντρική θέση του Ναού και των τελουμένων εν αυτώ στη ζωή των πιστών. Τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα δεν είναι αποφάσεις κατά της Εκκλησίας. Δεν αναφέρονται στην ιδιότητά μας ως πιστών, αλλά ως ανθρώπων "σάρκα φορούντων και τον κόσμον οικούντων".

Συνεχίζουμε, λοιπόν, και εμείς την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων με συνέπεια. Πάσχα δεν είναι στην Παράδοσή μας μόνον η μία "κλητή και αγία ημέρα". Πάσχα είναι όλη η ζωή της Εκκλησίας. Ανάσταση είναι η "δόξα της Εκκλησίας" και ο "πλούτος της Βασιλείας". Η Ανάσταση είναι ολόκληρη η πίστη, το ήθος και ο πολιτισμός της Ορθοδοξίας. Πάσχα είναι κάθε Θεία Λειτουργία. Ανάσταση είναι κάθε ταπεινό εξωκκλήσι, κάθε ιερός ναός. Οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της πίστεως, οι ιερές εικόνες που προσκυνούμε, κάθε πράξη αγάπης και φιλανθρωπίας, αναδίδουν το άρωμα της Αναστάσεως. Η ζωή των πιστών είναι καθημερινό Πάσχα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει Ανάσταση, επειδή ξέρουμε τι θα πεί Σταυρός. Είμαστε η Εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως».

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη καταλήγει με λόγια παρηγοριάς: «Θα περάσει γρήγορα ο καιρός, αδελφοί και τέκνα, θα ξεπεραστεί η πανδημία, θα επουλωθούν συν Θεώ οι πληγές. Εύχομαι να βγούμε όλοι μας από την κρίση, έχοντας ανακαλύψει την διάσταση του βάθους των πραγμάτων και βιώσει την "καλήν αλλοίωσιν". Έχοντας κατανοήσει τη δύναμη της κοινωνίας με τον Θεό, που είναι "ζωή και φως", έχοντας εκτιμήσει την αξία του θείου δώρου της υγείας και της ζωής, της θυσίας και της παραίτησης από τα ατομικά δικαιώματα για χάρη της αγάπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ