ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχείρηση» επιστροφή στα σχολεία: Τα σενάρια, τα «αγκάθια» και η διαφωνία

«Επιχείρηση» επιστροφή στα σχολεία: Τα σενάρια, τα «αγκάθια» και η διαφωνία
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του ανοίγματος των σχολείων μετά από την καραντίνα λόγω κορωνοϊού, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει θέσει επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα και να αναμένει την πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Παρότι το άνοιγμα των σχολείων είναι μέσα στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης, η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση ενώ υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις επί των επόμενων κινήσεων. Μάλιστα, φαίνεται πως αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, ωστόσο οι μαθητές έρχονται στη συνέχεια σε επαφή με ενήλικους αλλά και ενδεχομένως, γιαγιάδες και παππούδες που δεν αποκλείεται να αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους μέχρι την επιστροφή των γονέων από τη δουλειά.

Θα μπορέσουν, λοιπόν, τα σχολεία να λειτουργήσουν άφοβα τους επόμενους δύο μήνες ή θα υπάρξει νέα διασπορά του ιού στον πληθυσμό;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.

Πιο επιφυλακτικοί είναι οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας – Βασίλης Κικίλιας και Νίκη Κεραμέως.

Στο «τραπέζι» έχει πέσει και το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την τρίτη λυκείου, για να γίνει η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια εισήγηση τα σχολεία θα λειτουργούν μεβάρδιες, με τα τμήματα να σπάνε σε πρωινά και απογευματινά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, καθότι δεν υπάρχει πρόθεση να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά από τώρα, θα συνεχιστούν τα τηλεμαθήματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα πως η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει εντός του Ιουνίου και πρόσθεσε πως θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Κεραμέως: Εντός του Ιουνίου η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για επανέναρξη των σχολείων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε, ωστόσο, σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ πως σταδιακά θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού.

Γεραπετρίτης: Θα ανοίξουν όλα σταδιακά χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία

«Η 3η λυκείου θα προταχθεί λόγω εξετάσεων», είπε ο υπουργός και τόνισε πως ακολουθείται ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ