ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Απαντήσεις Τσιόδρα για τη χρήση μασκών και την επιστροφή μαθητών στα θρανία

Κορωνοϊός: Απαντήσεις Τσιόδρα για τη χρήση μασκών και την επιστροφή μαθητών στα θρανία

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία την πανδημίας στη χώρα μας απάντησε στο ερώτημα γιατί επέτρεψε στα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία. 

Ο ίδιος γέλασε και είπε: «Καταρχάς, δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες. Αλίμονό μου αν έλεγα τέτοιο πράγμα, έπρεπε να με καθαιρέσετε αμέσως από εκπρόσωπο, να βρείτε άλλον».

«Κατά δεύτερον, αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει για τα παιδιά, είναι ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο κι όλο και περισσότερα δεδομένα δημοσιεύονται συνέχεια, και από την Κίνα, από την πρώτη επιδημία, και από τις επιδημίες της Ευρώπης, και από τις επιδημίες των ΗΠΑ. Γι' αυτό και προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου της κοινωνίας σε μια κανονικότητα. Δεκατέσσερις χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει ήδη για επανένταξη των παιδιών στα σχολεία, δεν είμαστε μόνο εμείς και κάποιες μάλιστα το κάνουν από τις πρώτες τάξεις, κάποιες από τις μεγαλύτερες. Μόνο η Ισπανία και η Ιταλία, μετά την τραγωδία που έζησαν, δεν το έχουν κάνει και δεν θα το κάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

«Θεωρώ για πολλούς λόγους ότι τα παιδιά έπρεπε να προηγούνται. Είναι σωστό να προηγούνται, όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, αλλά αυτά, σαν ελπίδα της κοινωνίας μας, και για ψυχολογικούς, κοινωνικούς και ένα σωρό άλλους λόγους, πρέπει να ενταχθούν πάλι στην κοινωνία. Όσον αφορά στο γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο, δεν είναι ακόμα σαφές», συνέχισε ο καθηγητής Τσιόδρας.



Γιατί ο ΕΟΔΥ τάσσεται υπέρ της χρήσης της μάσκας

Στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε, εκ νέου και στις μάσκες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε σχετικά με τη χρήση της μάσκας: «Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία και γι' αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος. Στο συχνό ερώτημα για τη χρήση υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αναφερόμαστε «σε μη ιατρικές μάσκες. Θα φτιαχτεί βιντεάκι για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ