ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χατζηγεωγίου: Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η στρατιωτική άσκηση «Καταιγίδα»

Κορωνοϊός - Χατζηγεωγίου: Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η στρατιωτική άσκηση «Καταιγίδα»
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την εκτίμηση ότι «ο Στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν από πολύ νωρίς μέτρα έναντι του κορωνοϊού, έστω κι αν αυτά κρίθηκαν από κάποιους ως πολύ αυστηρά», εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ακύρωση στρατιωτικής άσκησης, στην οποία είχε προχωρήσει το Σάββατο το ΓΕΕΘΑ.


«Ο στρατός έχει ως πρώτο μέλημα την ασφάλεια της χώρας και οπωσδήποτε τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου .




«Ο λόγος που ακυρώθηκε η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση, αφού συζητήθηκε το θέμα ήταν ότι επειδή αυτή την εβδομάδα έγινε άρση των μέτρων και άρχισε να γίνεται η κυκλοφορία του κόσμου. Επομένως δεν ξέραμε τι αντίκτυπο θα είχε αυτό αναφορικά με την εμφάνιση της επιδημίας», πρόσθεσε.




Ως δεύτερο λόγο, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε το γεγονός ότι «ο προγραμματισμός και η πραγματοποίηση μιας άσκησης είναι μια χρονοβόρα κατάσταση, η οποία θέλει αρκετό καιρό να προηγηθούν πολλές ενέργειες, ώστε αυτή να γίνει».


«Για αυτό τον λόγο η στρατιωτική άσκηση ακυρώθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους και θα μελετηθεί η μεταφορά της σε εύθετο μελλοντικό χρόνο, μόλις δούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποιο θέμα», συνέχισε ο ειδικός λοιμωξιολόγος της Πολεμικής Αεροπορίας.




Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα της ακύρωσης της στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα» παρενέβησαν το απόγευμα της Κυριακής οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω γραπτής ανακοίνωσής τους, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Μια μόλις μέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της «Άσκησης Καταιγίδα», η Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναστέλλει για 15 ημέρες τη διενέργεια όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης απέναντι στην πανδημία.

Επειδή έγκυροι γνώστες της πραγματικότητας τονίζουν ότι το αεροναυτικό τμήμα της Άσκησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της. Κυρίως όμως θα πρέπει να εξηγήσει τις διαρροές προηγούμενων ημερών, με βάση τις οποίες ως λόγος ακύρωσης της «Άσκησης Καταιγίδα» αναφερόταν διαδικασία σε εξέλιξη για συμφωνημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Επειδή σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης Τουρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της προγραμματισμένης άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις. Κυρίως αναφορικά με το ποιες εγγυήσεις εξασφαλίστηκαν – εάν εξασφαλίστηκαν και εφόσον ισχύουν οι διαρροές που δεν έχουν προς το παρόν διαψευσθεί - σε σχέση με τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Επειδή είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει αναπάντητα τα πολλαπλά και κρίσιμα ερωτήματα εάν προβαίνει και σε ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με τον Ελληνοτουρκικό διάλογο, θα πρέπει να εξηγήσει επιτέλους πως εξελίσσεται πλέον η στρατηγική της σε σχέση με την Τουρκία.

Η αοριστία, τα πολλαπλά κενά ενημέρωσης και οι παλινωδίες δικαιολογημένα γεννούν έντονες ανησυχίες».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ