ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα - Εικόνες καταστροφής στα Μεσόγεια από το χαλάζι

Καιρός: Κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα - Εικόνες καταστροφής στα Μεσόγεια από το χαλάζι
ΙΝΤΙΜΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μπορεί τα ημερολόγια να γράφουν 22 Ιουνίου, ωστόσο ο καιρός δεν θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι.

Πολλές περιοχές της χώρας πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες ώρες, τα οποία - σύμφωνα με τους μετεωρολόγους - θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη.

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε και την Ανατολική Αττική, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες στην περιοχή των Μεσογείων.

Την ίδια ώρα, καταιγίδες σημειώθηκαν και στα Βόρεια Προάστια, χωρίς - προς το παρόν - να έχουν καταγραφεί ζημιές.

Ποτάμια οι δρόμοι στην Κόρινθο

Η κακοκαιρία σάρωσε και την Κόρινθο. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε… ποτάμια από τη νεροποντή που έπληξε την πόλη το απόγευμα.

Η κακοκαιρία σάρωσε κυριολεκτικά την πόλη, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη καταιγίδων με τα εντονότερα φαινόμενα όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας.

Όπως σημειώνει η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αυτό το είδος καταιγίδων της θερμής περιόδου του έτους, ευνοεί την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

Το σύστημα που θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες ώρες:

meteo kairos

Έντονη αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα έως και την Πέμπτη 25/06, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχοπτώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr με βήμα τριών ωρών, για το διήμερο Δευτέρα 22/06 - Τρίτη 23/06. Όπως διακρίνεται, τα εντονότερα και πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ την Κυριακή, από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν:

• Τη Δευτέρα (22-06-2020) και την Τρίτη (23-06-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ την Τρίτη πρόσκαιρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
• Την Τετάρτη (24-06-2020) η αστάθεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα περιοριστεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

ΔΗΜΟΦΙΛΗ