ΚΟΣΜΟΣ

Για εβδομάδες σχεδίαζε την τρομοκρατική επίθεση ο Ουζμπέκος - Πώς τον συνδέουν οι Αρχές με τον ISIS

Για εβδομάδες σχεδίαζε την τρομοκρατική επίθεση ο Ουζμπέκος - Πώς τον συνδέουν οι Αρχές με τον ISIS
St. Charles County Department of Corrections/Handout via REUTERS

Εδώ και εβδομάδες φαίνεται πως σχεδίαζε την επίθεση στην καρδιά της Νέα Υόρκης ο Ουζμπέκος, Σαϊφούλο Σαΐποφ, εκτιμά ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Τζον Μίλερ, ενώ όσο περνάει η ώρα, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση του 29χρονου.

Ο Μίλερ, επιβεβαίωσε το όνομα του δράστη της αιματηρής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα και το ότι εισήλθε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάιο του 2010. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Σαΐποφ είχε εμπνευστεί από την δράση των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους και εξτρεμίστηκε όσο βρισκόταν στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ φαίνεται ότι είχε λάβει «πράσινη κάρτα», μέσω... κλήρωσης.

Ο ύποπτος νοίκιασε το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, ενώ τα σημειώματα που βρήκαν οι Αρχές ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα. Σε αυτά αναγραφόταν το μήνυμα: «το ισλαμικό κράτος θα αντέξει για πάντα».

2017 11 01T101922Z 1615597424 RC114083CD00 RTRMADP 3 NEW YORK SHOOTING SUSPECT UGC copy

TAWHID KABIR XISAN via REUTERS

Με το φορτηγάκι του, παρέσυρε όσους πεζούς και ποδηλάτες μπόρεσε και έπειτα έπεσε πάνω σε σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας άλλα τέσσερα άτομα, πριν κατέβει από το όχημα και ανοίξει πυρ εναντίον των αστυνομικών, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ένας από τους αστυνομικούς που έσπευσαν να τον εξουδετερώσουν, κατάφερε να τον τραυματίσει και να τον συλλάβει. Ο 29χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπελβιού, οι Αρχές τον ανέκριναν στο κρεβάτι του. Αμερικανικά δίκτυα μάλιστα αναφέρουν ότι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το μακελειό που προκάλεσε ενώ φάνηκε να είναι και συνεργάσιμος με την αστυνομία και το FBI.

«Έκανε την επίθεση στο όνομα του ISIS. Φέρεται να ακολουθούσε πιστά διαταγές από μέλη της οργάνωσης, μέσω των social media που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι και τον κατεύθυναν για το πώς να πραγματοποιήσει την επίθεση», είπε ακόμα ο Μίλερ, όπως μεταδίδει το CNNi.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, ο φερόμενος ως τζιχαντιστής φαίνεται να βρισκόταν σε επικοινωνία με πρόσωπο που ήταν γνωστό στο FBI, για τρομοκρατικές σχέσεις.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν, φίλοι και γείτονές του, πάντως σημειώνουν πως ο Σαΐποφ, μπήκε στη χώρα για πρώτη φορά το 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν, όπως φαίνεται, παρέμεινε στις ΗΠΑ.

Σαϊφούλο Σαΐποφ: Ο οδηγός που σκόρπισε το θάνατο στο Μανχάταν

«Όταν ήρθε γνώριζε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα», περιγράφει ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, ένας 22χρονος η οικογένεια του οποίου φιλοξένησε τον νεαρό Ουζμπέκο μόλις αυτός έφθασε στις ΗΠΑ, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο 29χρονος είναι ύποπτος για τρομοκρατία.

Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα New York Times.

«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μιλούσε σαν όλα να ήταν μια χαρά. Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.

Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών Αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.

Τραμπ: Είναι ένα κτήνος - Θα εξετάσω την μεταφορά του στη φυλακή του Γκουαντάναμο

O Αμερικανός πρόεδρος, σε νέες του δηλώσεις αποκάλεσε «κτήνος» τον δράστη, ζητώντας από το Κογκρέσο να τερματίσει άμεσα το πρόγραμμα χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας.

2017 11 01T163449Z 25940674 RC14CBBA66F0 RTRMADP 3 USA TRUMP

REUTERS/Kevin Lamarque

«Σήμερα θρηνούμε αυτή την φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο. «Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, πιο έξυπνοι και πολύ λιγότερο πολιτικά ορθοί», πρόσθεσε, ενώ ανακοίνωσε πως:

Σήμερα ξεκινώ τη διαδικασία τερματισμού του προγράμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας. Θα ζητήσω από το Κογκρέσο να ξεκινήσει να εργάζεται άμεσα να τερματίσει αυτό το πρόγραμμα.

Σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης να μεταφερθεί στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

«Δεν υπάρχει απειλή»

Οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν θεωρούν ότι υπάρχει κάποια επιπρόσθετη, συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή εναντίον της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο μαραθώνιος που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή στην πόλη θα διεξαχθεί κανονικά αλλά τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα.

"Προχωράμε μπροστά και περιμένουμε με ανυπομονησία τον μαραθώνιο της Κυριακής. Θα διεξαχθεί όπως είναι προγραμματισμένος (...) Θα υπάρχουν μέτρα προστασίας, όπως πάντα, και θα λάβουμε και επιπλέον μέτρα ασφαλείας", είπε ο ντε Μπλάσιο σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ