ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός για τρεις;

Νταβός για τρεις;
REUTERS/John MacDougall

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος τα μόνα που θα εξαιρεθούν από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το καντόνι Γκριζόν, στο οποίο βρίσκεται το θέρετρο του Νταβός, θα είναι τα εναέρια μέσα μεταφοράς των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου. Θέμα του, αυτή τη χρονιά, «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σ’ έναν κατακερματισμένο κόσμο» και πλέον πολυσυζητημένη συμμετοχή αυτή του Ντόναλντ Τραμπ.

Το παρών που θα δώσει στο ετήσιο ραντεβού των ισχυρών του κόσμου θα είναι το πρώτο Αμερικανού Προέδρου μετά από εκείνο του Μπιλ Κλίντον πριν από 18 χρόνια, και η ‘αναστάτωση’ ενόψει της άφιξής του είναι ήδη εμφανής.

Στα μέτρα ασφαλείας πρώτα απ’ όλα, καθώς ήδη πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της επίσκεψής του και του Φόρουμ ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για βίαια επεισόδια. Ο ελβετικός στρατός έχει αρχίσει να στήνει σημεία ελέγχου στους δρόμους που οδηγούν στο Νταβός κι έχει μεταφέρει οπλισμό στην περιοχή, ενώ Αμερικανοί πράκτορες συνεργάζονται στενά με την αστυνομία του Γκριζόν, η οποία έχει την ευθύνη της θωράκισης του Φόρουμ κόστους 9,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Επί ποδός, εκείνες τις ημέρες, θα είναι έως και 5000 στρατιώτες και 1000 αστυνομικοί.

Κι έπειτα είναι η παρουσία του πλανητάρχη αυτή καθαυτή σε μια συνάθροιση, η οποία, όπως σημειώνει το CNN, «αγαπά το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυεθνικές». Εκείνος, όμως, αντί να προσαρμόσει κάπως το μήνυμά του σ’ αυτό το ακροατήριο θα υπεραμυνθεί άλλων απόψεων που «κάποιοι στο Νταβός βρίσκουν ανησυχητικές». Με άλλα λόγια, θα επιδιώξει να προωθήσει από πρώτο χέρι το δόγμα «Πρώτα η Αμερική».

«Είναι μια ‘περιοδεία δικαίωσης’», λέει στο CNN πηγή εξοικειωμένη με τον τρόπο σκέψης του Ντόναλντ Τραμπ και προσθέτει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «προσβλέπει σ’ ένα ‘γύρο νίκης’ στην παγκόσμια σκηνή μετά την επιτυχία του και των Ρεπουμπλικάνων να μειώσουν τη φορολογία στα εταιρικά κέρδη».

«Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για όσα έχουν κάνει ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι και καλά κάνουν. Αν δεν πράξουν κάτι αντίστοιχο», υποστηρίζει στέλεχος τράπεζας σε ρεπορτάζ του Politico, «ρισκάρουν να βγουν ζημιωμένοι έναντι των ΗΠΑ στο πεδίο των επενδύσεων».

«Εξαιρετική κίνηση [να πάει στο Νταβός]» εκτιμά, στο ίδιο ρεπορτάζ, οικονομολόγος που προαλείφεται για σημαντικό αξίωμα στην Ουάσιγκτον. «Και θα ‘πουλήσει’ διεθνώς την πολιτική του οικονομικής ανάπτυξης και θα ‘κοπανήσει’ την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Θυμηθείτε, πήγε στο ΝΑΤΟ, τους είπε να πληρώσουν ό,τι χρωστάνε κι αυτοί το έκαναν».

Θα πάει φέτος στο Νταβός η Μέρκελ;

Αν ναι -όπως πιθανολογείται τώρα που η κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι πιο ήρεμη μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες- τότε δεν αποκλείεται από κοινού με τον Μακρόν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια -γράφει το Ρόιτερς- «επική μάχη κατά του Τραμπ».

«Το ένστικτό μου λέει ότι η ομιλία του Μακρόν θα κάνει μεγάλη αίσθηση», τονίζει ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Chatham House. «Δεν θα μιλήσει για την Ευρώπη μόνο, αλλά για ό,τι αυτή προστατεύει». Συνεπικουρούμενος από τη Μέρκελ, καταλήγει το διεθνές πρακτορείο, αυτό το μήνυμα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Βεβαίως, ούτε η Μέρκελ -αν τελικώς αποφασίσει να πάει- ούτε ο Μακρόν πρόκειται να συμπέσουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται στο Νταβός στις 25 Γενάρη. Θα πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ και τους υπουργούς οικονομικών και εξωτερικών. Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη για την επομένη -τελευταία ημέρα του Φόρουμ. Θα έχει προηγηθεί εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν στις 24.

Ο Heinz Brand, ο οποίος εκπροσωπεί το Νταβός στο ελβετικό κοινοβούλιο ελπίζει ότι ο Τραμπ θα τιθασεύσει την εκρηκτική περσόνα του και θα έρθει στο Νταβός με διάθεση για συζήτηση και όχι για μάχη. «Ακόμη και ορκισμένοι εχθροί συναντήθηκαν στο Νταβός κι έφυγαν πιο μαλακωμένοι» λέει, ανακαλώντας στη μνήμη του την ιστορική συνάντηση, το 1994, του Αραφάτ με τον Πέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ