ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση και προβληματισμός για το διάταγμα Τραμπ που σταματά τον χωρισμό οικογενειών μεταναστών

Ικανοποίηση και προβληματισμός για το διάταγμα Τραμπ που σταματά τον χωρισμό οικογενειών μεταναστών
REUTERS/Leah Millis

Το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο σταματούν οι χωρισμοί των οικογενειών μεταναστών που περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό, μία πρακτική που είχε προκαλέσει χιονοστιβάδα αντιδράσεων, ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Στόχος είναι να παραμένουν οι οικογένειες μαζί, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζουμε ότι έχουμε πολύ ισχυρά, πολύ γερά σύνορα» είπε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους, ενώ υπέγραφε το διάταγμα και τόνισε ότι το ζήτημα τον «απασχόλησε πάρα πολύ»

«Δεν μου αρέσει να βλέπω οικογένειες να χωρίζονται» τόνισε ο Τραμπ.

«Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που έχει καρδιά θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η κόρη του Ιβάνκα και η σύζυγός του Μελάνια ασχολήθηκαν προσωπικά με το θέμα.

Το εκτελεστικό διάταγμα, που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ, δίνει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιδιώξει την τροποποίηση της σχετικής δικαστικής απόφασης προκειμένου να επιτρέπεται στις οικογένειες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα να παραμένουν μαζί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους.

2018 06 21T000732Z 264055683 RC13BEC35430 RTRMADP 3 USA IMMIGRATION

Πηγή: REUTERS/Leah Millis

Ανησυχία από τις διευκρινήσεις των Ρεπουμπλικανών

Ανησυχητικά είναι, ωστόσο, τα όσα τόνισαν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές μετά την ενημέρωσή τους από την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν.

Επισήμαναν ότι δεν γνωρίζουν εάν το διάταγμα αυτό θα αποτρέπει τον χωρισμό οικογενειών στην περίπτωση κρατήσεων διάρκειας άνω των 20 ημερών.

Ικανοποίηση στο Μεξικό

Το Μεξικό χαιρετίζει την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, του εκτελεστικού διατάγματος.

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός, τονίζοντας πως είναι «αναμφίβολα καλή είδηση το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τερματίζει τον σκληρό κι απάνθρωπο διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους» όταν οικογένειες φθάνουν παράτυπα στη χώρα αυτή.

Πάντως «η μεξικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται ασταμάτητα για να προσφέρεται προξενική προστασία σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση», συμπλήρωσε ο μεξικανός ΥΠΕΞ Λουίς Βιδεγαράι σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Κριτική από την Νάνσι Πελόσι

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, δεν είχε την ίδια αντίδραση με το Μεξικό, όμως.

Καταδίκασε το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι «αντικαθιστά μια μορφή κακοποίησης παιδιών με μιαν άλλη».

Για τη Νάνσι Πελόσι, το διάταγμα του Τραμπ δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να «ανοίγει τον δρόμο για την κράτηση οικογενειών για μακρύ χρονικό διάστημα υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες των φυλακών».

Ακόμη, η Πελόσι κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι «χρησιμοποιεί τρομοκρατημένα μικρά παιδιά σαν μοχλό».

Το μήνυμα των Ομπάμα

Κάνοντας δηλώσεις επί του ιδίου θέματος, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε να μπει ένα τέλος στους χωρισμούς των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, επισημαίνοντας ότι η «σκληρότητα» αυτής της πρακτικής αντίκειται στις αμερικανικές αξίες.

«Το να βλέπει κανείς σε πραγματικό χρόνο αυτές τις οικογένειες να διαλύονται, μας έρχεται στο νου ένα πολύ απλό ερώτημα: είμαστε άραγε ένα έθνος που αποδέχεται τη σκληρότητα να αρπάζουν παιδιά από την αγκαλιά των γονιών τους ή είμαστε ένα έθνος που προσδίδει σημασία στις οικογένειες, που εργάζεται να τις κρατήσει ενωμένες;» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Το να βρούμε έναν τρόπο να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- να επιδεικνύουμε επαρκώς το μεγαλείο και τη σοφία προκειμένου να κάνουμε τους άλλους να σέβονται τους νόμους μας και ταυτόχρονα να είμαστε πιστοί στις αξίες μας, αποτελεί κομμάτι όσων μας κάνουν Αμερικάνους» τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην 20η Ιουλίου, τη Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

Από την πλευρά της η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα έκανε retweet τις δηλώσεις μια άλλης Πρώτης Κυρίας, της Λόρα Μπους, που εξέφρασε τη δυσφορία της απέναντι σε αυτήν την πολιτική.

«Μερικές φορές η αλήθεια ξεπερνά τα κόμματα» έγραψε η Μισέλ Ομπάμα, αναφερόμενη στις δηλώσεις της Μπους που τη Δευτέρα χαρακτήρισε την πολιτική της μηδενικής ανοχής, όπως έχει γίνει γνωστή η πρακτική του χωρισμού των οικογενειών, «σκληρή» και «ανήθικη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ