Νετανιάχου: Δεν θα δεχθούμε κανέναν Σύρο πρόσφυγα στο έδαφός μας
Πηγή: Tsafrir Abayov/Pool via Reuters

Το Ισραήλ γνωστοποίησε πως θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους πολίτες που φεύγουν για να γλιτώσουν τον πόλεμο, αλλά δεν θα δεχθεί κανέναν στο έδαφός του.

«Θα συνεχίσουμε θα υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο μέτρο του δυνατού, αλλά δεν θα επιτρέψουμε είσοδο στο έδαφός μας», δήλωσε πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ταυτόχρονα επανέλαβε την απαίτηση  του Ισραήλ για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν από την Συρία, πράγμα που θεωρεί προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ παρείχε «περί τους 30 τόνους τροφίμων, παιδικών τροφών, ιατροφαρμακευτικού υλικού και πολλά ρούχα» σε άμαχους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην συριακή πλευρά των υψιπέδων του Γκολάν, αφού διέφυγαν από τις μάχες μετά την επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην περιοχή της Ντεράα, στην νότια Συρία.

2018 07 01T092135Z 543242246 RC14B1A83F20 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ISRAEL

Πηγή: Tsafrir Abayov/Pool via Reuters

Το Ισραήλ προσάρτησε κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, που τεχνικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από την διεθνή κοινότητα.

Περισσότεροι από 160.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του στις 19 Ιουνίου κατά των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία της Ντεράα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Από αυτούς, οι 20.000 κατέφυγαν στην συρο-ιορδανική μεθόριο , όπου και παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού το Αμάν έχει κλείσει τα συνοριακά περάσματα.

2018 07 01T092145Z 1603234646 RC11F52FC7E0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ISRAEL

Πηγή: Tsafrir Abayov/Pool via Reuters

Ο αξιωματικός επανέλαβε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός δεν εισέρχεται στο συριακό έδαφος στα υψίπεδα του Γκολάν. «Ανοίγουμε τον φράκτη, τοποθετούμε την ανθρωπιστική βοήθεια και ξανακλείνουμε τον φράκτη». Στη συνέχεια, ο ΟΗΕ αναλαμβάνει την διαχείριση της βοήθειας.

Ο ισραηλινός ανακοίνωσε ότι έξι τραυματίες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, από την Συρία μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενισχύσεων στην ισραηλινή περιοχή του Γκολάν «για την αντιμετώπιση των εξελίξεων από τη άλλη πλευρά των συνόρων».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η πολιτική της μη επέμβασης στην συριακή σύρραξη παραμένει αμετάβλητη, όσο η ισραηλινή εδαφική κυριαρχία δεν αμφισβητείται και όσο οι ισραηλινοί πολίτες δεν απειλούνται».

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!