ΚΟΣΜΟΣ

Ασύλληπτος παραμένει ο φερόμενος «εγκέφαλος» των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη

Ασύλληπτος παραμένει ο φερόμενος «εγκέφαλος» των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη
REUTERS/Sergio Perez

Ο ύποπτος ως "εγκέφαλος" των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη και στο γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα ισπανικής εφημερίδας.

Πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες δήλωσαν στην εφημερίδα με έδρα την Βαρκελώνη El Periodico ότι "ο τρομοκράτης έχει εντοπιστεί, αλλάζει τακτικά χώρα" και "παραμένει σε επαφή με άλλες (ριζοσπαστικές) οργανώσεις".

Ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ένας 43χρονος μαροκινός πρώην ιμάμης, θεωρείται υπεύθυνος για την ριζοσπαστικοποίηση πολλών από τους νεαρούς δράστες της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης τον Αύγουστο 2017 και παρουσιάστηκε από τις αρχές ως ενορχηστρωτής του επιθέσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν ότι ο ιμάμης "ήταν ο σύνδεσμος με τον εμπνευστή των επιθέσεων, ο οποίος την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε μια πόλη της κεντρικής Ευρώπης".

Οι πηγές δεν αναφέρθηκαν στην εθνικότητα ή στην ηλικία του φερόμενου "εγκέφαλου" των επιθέσεων ή στο αν είχε ζήσει κάποια περίοδο στην Ισπανία.

Μια εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, της Mossos d'Esquadra, αρνήθηκε να σχολιάσει στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) το δημοσίευμα της El Periodico και δήλωσε ότι "τα στοιχεία που αφορούν την έρευνα σχετικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις" του τζιχαντιστικού πυρήνα, ο οποίος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, είναι εμπιστευτικά.

Ο ιμάμης σκοτώθηκε στη διάρκεια τυχαίας έκρηξης μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, μια πόλη που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη, όπου η οργάνωση κατασκεύαζε βόμβες.

Συνολικά 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών στον δημοφιλή πεζόδρομο Ράμπλα στην καρδιά της Βαρκελώνης και από μια επίθεση με μαχαίρι στην Καμπρίλς.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την επίθεση για τις επιθέσεις.

Οι έξι νεαροί μαροκινής καταγωγής, ηλικίας από 17 ως 24 ετών, που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, σκοτώθηκαν όλοι από τους αστυνομικούς.

Αυτή ήταν η φονικότερη τζιχαντιστική επίθεση στην Ισπανία μετά τον Μάρτιο του 2004 όταν ένοπλοι ισλαμιστές ανατίναξαν επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ