ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Πόσο σημαντική είναι η επανεμφάνιση του ηγέτη του ISIS;

Ανάλυση CNNi: Πόσο σημαντική είναι η επανεμφάνιση του ηγέτη του ISIS;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FURQAN MEDIA / HANDOUT

Θυμίζει μήνυμα σε… μπουκάλι αλλά πλέον είναι μάλλον αδιάφορο. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, ο ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, έστειλε αυτή την εβδομάδα μήνυμα προς τους υποστηρικτές του, ζητώντας τους να μην χάσουν την ελπίδα τους και να συνεχίσουν να πολεμούν.

Το 2014, όταν ο ISIS τρομοκρατούσε ολόκληρο τον πλανήτη, ο αλ Μπαγκνταντί και οι «στρατηγοί» του είχαν καταλάβει σημαντικά εδάφη, μεταξύ των οποίων τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, Μοσούλη, αλλά και την Ράκα της Συρίας, την οποία είχε μετατρέψει στην «πρωτεύουσα» της οργάνωσής τους.

Έκτοτε, η τρομοκρατική οργάνωση έχει χάσει περί το 90% των εδαφών της. Στο μήνυμά του, ο αλ Μπαγκνταντί προσπάθησε να πείσει τους μαχητές του ότι οι εδαφικές απώλειες δεν έχουν σημασία και τους ζήτησε να συνεχίσουν τον αγώνα. Αλλά όσο και αν προσπαθεί να πείσει τον πλανήτη -και τους υποστηρικτές του- ότι επιστρέφει, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι υπάρχουν ακόμη περί τους 30.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κυκλοφορούν ελεύθεροι στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Παρότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη νίκη του στρατού της επί των τρομοκρατών, τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άλλοι υποστηρικτές του ISIS, που πολεμούν υπό τη μαύρη σημαία, δρουν ακόμη σε περιοχές της Αφρικής, στο Αφγανιστάν αλλά και στις Φιλιππίνες. Και «μοναχικοί λύκοι», όμως, πιθανώς να συνεχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις, όπου και όποτε βρουν την ευκαιρία. Αυτό, άλλωστε, τους ζήτησε και ο αρχηγός τους στο μήνυμά του.

Το ηχητικό, που κυκλοφόρησε σε «ειδησεογραφικό» ιστότοπο των τζιχαντιστών προ ημερών, φαίνεται πως αποδεικνύει, όμως, ότι ο αλ Μπαγκνταντί δεν είναι ούτε νεκρός ούτε βαριά τραυματισμένος.

Οι ΗΠΑ, που θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό να εξολοθρεύουν τους επικεφαλής τρομοκρατικών οργανώσεων (όπως τον Μπιν Λάντεν), θα ήθελαν να μπορέσουν να πανηγυρίσουν κάτι τέτοιο.

Θα ήταν, ωστόσο, πρόωρο. Αντιδρώντας στο μήνυμα του τρομοκράτη, ο στρατιωτικός Γουίλιαμ Ούρμπαν της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (μιας ενοποιημένης διοίκησης μάχης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ), δήλωσε στο CNNi: «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αμπού αλ Μπαγκνταντί αλλά παραμένει ένας άνθρωπος που θέλουμε να “αφαιρέσουμε” από το πεδίο της μάχης».

Η είδηση του μηνύματος του ηγέτη του ISIS, συνολικής διάρκειας 55 λεπτών, έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Τετάρτης αλλά δεν απασχόλησε πολύ τον παγκόσμιο Τύπο, καθώς το ενδιαφέρον είχε στραφεί στις αποκαλύψεις για την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Και αυτό γιατί το «ισχυρό Ισλαμικό Κράτος», αυτό που κατάφερε να εισβάλει στη Μουσούλη μέσα σε μόλις μια ημέρα τον Ιούνιο του 2014 και έφτασε μέχρι τα περίχωρα της Βαγδάτης, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Το κεφάλαιο της ιστορίας που θα αφιερώσει η ιστορία για το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει πολλές σελίδες.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για το ιστορικό κεφάλαιο που θα μιλάει για όλα όσα θα διαδραματιστούν το επόμενο διάστημα στις περιοχές όπου έδρασε.

Έρχεται μια ιστορική αλλαγή στη Μέση Ανατολή, που θα αλλάξει τις συμμαχίες στην περιοχή.

Την ώρα που η επιρροή της Ρωσίας συνεχίζει να επεκτείνεται, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι χάνουν «έδαφος» στον τομέα αυτό.

Η Μόσχα επενέβη το 2015 για να σώσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ και έκτοτε αποτελεί σημαντικό «παίκτη» στον σχεδιασμό της μεταπολεμικής Συρίας. Λειτουργεί, επίσης, ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, εργάζεται για να κάνει ισχυρότερους τους δεσμούς της με ισχυρές περιφερειακές χώρες και… φλερτάρει με τη Σαουδική Αραβία. Οι Ρώσοι έχουν ανοιχτές διόδους επικοινωνίας με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, κουρασμένες από τους ατελείωτους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, παρακολουθούν μάλλον με απάθεια τις εξελίξεις. Ναι, η κυβέρνηση Τραμπ έχει μια κάποια πολιτική για τη Μέση Ανατολή, όπως η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ και η ανταλλαγή κολακευτικών σχολίων με τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, την ίδια ώρα μαίνεται η διαμάχη με την Τουρκία και ένας εμπορικός πόλεμος.

Το μήνυμα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους δημοσιοποιήθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εορτασμοί της Ιντ αλ-αντχά, μιας θρησκευτικής γιορτής γνωστής ως «γιορτής των θυσιών». Και ενώ ο αλ Μπαγκνταντί μπορεί πλέον να θεωρείται από πολλούς… αδιάφορος, το πρόσφορο έδαφος που του επέτρεψε να σπείρει τον τρόμο συνεχίζει να υπάρχει.

Τα σημερινά καθεστώτα στις περιοχές αυτές είναι το ίδιο καταπιεστικά, διεφθαρμένα και ανίκανα -όπως ακριβώς ήταν και πριν από τέσσερα χρόνια. Έτσι, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ISIS να κάνει ξανά την εμφάνισή του, υπό άλλο όνομα. Κάτι τέτοιο ίσως να τραβήξει εκ νέου το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προς τις πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή. Αλλά δεν είναι και σίγουρο...

After reign of terror, ISIS' Baghdadi pleads for relevance, analysis by CNNi Senior International Correspondent Ben Wedeman

ΔΗΜΟΦΙΛΗ