ΚΟΣΜΟΣ

Ο ELN απέρριψε τους όρους που θέτει ο Ντούκε για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ο ELN απέρριψε τους όρους που θέτει ο Ντούκε για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
REUTERS/Luisa Gonzalez

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η οργάνωση ανταρτών που επισήμως θεωρείται η τελευταία που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, απέρριψε τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση του Ντούκε έθεσε νέους όρους οι οποίοι πάνε πολύ πιο μακριά από τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί μέχρι τώρα, εξήγησε ο Αουρελιάνο Καρμπονέλ, μέλος της αντιπροσωπείας των ανταρτών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol. Ο Καρμπονέλ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως ο Ντούκε δεν θα τερματίσει τις συνομιλίες.

Ο Ντούκε, ο οποίος διαδέχθηκε τον Χουάν Μανουέλ Σάντος τον περασμένο μήνα, έχει αμφισβητήσει την αξία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του προκατόχου του με τον ELN και διαμηνύει ότι θα συνεχιστούν μόνο εάν εκπληρωθούν οι νέοι όροι που θέτει, ανάμεσά τους η κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από τους γκεβαριστές αντάρτες και η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούν. Ο ELN έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής εννέα.

Απομένουν πλέον τουλάχιστον εννέα ως δέκα αιχμάλωτοι στα χέρια των ανταρτών, κατά τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αρχών.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και τον ELN, η λεγόμενη δημόσια φάση των οποίων άρχισε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο του Ισημερινού πριν οι αντιπροσωπείες μεταφερθούν στην Αβάνα της Κούβας, ανεστάλησαν την 3η Αυγούστου, λίγο πριν η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Σάντος παραδώσει την εξουσία. Η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να κηρυχθεί αμοιβαία εκεχειρία δεν καρποφόρησε.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 7η Αυγούστου, ο Ντούκε ανήγγειλε ότι θα αποφάσιζε για την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας σε έναν μήνα. Όταν η προθεσμία που είχε ορίσει παρήλθε, απαίτησε από τους αντάρτες να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους τους και να αναστείλουν κάθε «εγκληματική» δραστηριότητα πριν εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει διαπραγματευτές.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Ντούκε ανακοίνωσε ότι η θέση του επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα παραμείνει κενή, έως ότου ο ELN να εκπληρώσει τους όρους που έθεσε ο νέος πρόεδρος.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ