ΚΟΣΜΟΣ

«Αρκετά πια»: Οι Ούγγροι διαδηλώνουν κατά του Όρμπαν και του «νόμου των σκλάβων»

«Αρκετά πια»: Οι Ούγγροι διαδηλώνουν κατά του Όρμπαν και του «νόμου των σκλάβων»
REUTERS/Bernadett Szabo

Μερικές χιλιάδες Ούγγροι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βουδαπέστης κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του «νόμου των σκλάβων» για την υπερωριακή εργασία.

Με κεντρικό σύνθημα «αρκετά πια» οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αδιαφορούν πλήρως για όσα λέμε και όσα θέλουμε, κάτι το εξοργιστικό», είπε ο Λάζος Κόβακς, ένας από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η ουγγρική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και σύμφωνα με τους επικριτές του εισάγει συνθήκες δουλείας.

Οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή αλλιώς μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα. Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα».

Βάσει νόμου, οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο Βίκτορ Ορμπάν έχει υπεραμυνθεί των μεταρρυθμίσεών του, δηλώνοντας ότι σκοπός είναι «να καταργηθούν οι άχρηστοι κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο», ενώ έχει χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν ως «υστερικούς» τους διαδηλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ