ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: «Λιποταξίες» και παρασκηνιακές ζυμώσεις υπέρ Γκουαϊδό

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: «Λιποταξίες» και παρασκηνιακές ζυμώσεις υπέρ Γκουαϊδό
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Με την κρίση στη Βενεζουέλα να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα, ο ακόλουθος Άμυνας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ αυτομόλησε από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Χουάν Γκουαϊδό.

Από το γραφείο του στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης, Χοσέ Λουίς Σίλβα δήλωσε στο Reuters πως δεν αναγνωρίζει πια τον Νικολάς Μαδούρο ως πρόεδρο της χώρας του και ότι στηρίζει ως προσωρινό πρόεδρο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

«Απευθύνομαι στο λαό της Βενεζουέλας και, κυρίως, στους αδερφούς μου στις ένοπλες δυνάμεις του έθνους, να αναγνωρίσουν ως μόνο νόμιμο πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό», προέτρεψε ο συνταγματάρχης.

Ο Μαδούρο «σπέρνει» το χάος: Αυτή είναι η απάντησή του στο τελεσίγραφο των ισχυρών

Ο ίδιος αποκάλυψε στο Reuters πως ένας προξενικός υπάλληλος στο Χιούστον κι άλλος ένας σε άλλη αμερικανική πόλη (που δεν κατονομάζει) έχουν αυτομολήσει – πληροφορία, ωστόσο, που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

2019 01 26T234002Z 1746836047 RC18371BFF50 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS EMBASSY

Ο συνταγματάρχης, Χοσέ Λουίς Σίλβα, με την σημαία της Βενεζουέλας στα δεξιά και τη φωτογραφία του Σιμόν Μπολίβαρ στα αριστερά του, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην πλευρά Γκουαϊδό - Handout/via REUTER

Ο Γκουαϊδό καλωσόρισε τον Σίλβα μέσω Twitter και ενθάρρυνε κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Παρασκηνιακές ζυμώσεις

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την εδραίωση της παράλληλης κυβέρνησής του (που ναι μεν διαθέτει διεθνή στήριξη αλλά δεν ελέγχει κρατικούς θεσμούς), ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό έχει ξεκινήσει μυστικές συναντήσεις και παρασκηνιακές συζητήσεις για τον προσεταιρισμό προσώπων που τηρούν στάση ήξεις αφήξεις απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο, υποσχόμενος, μάλιστα, ασυλία σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολίτες που θα αναλάβουν δράση για να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είχε συζητήσεις με στελέχη του κόμματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σε μία εκστρατεία πειθούς για την αναγκαιότητα διεξαγωγής νέων εκλογών.

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με συνεργάτες του Μαδούρο

Παρότι ο ίδιος, σε συνέντευξή του εντός της εβδομάδας, απέφυγε να απαντήσει για το αν συναντήθηκε με τον Διοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης και ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) του προέδρου Μαδούρο, ένα βίντεο που εικονίζει τον Καμπέγιο, τον Φρέντι Μπερνάλ, ένα άλλο προβεβλημένο στέλεχος του PSUV και ένα πρόσωπο με καπέλο και κουκούλα που πιστεύεται πως είναι ο Γκουαϊδό, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για το ότι η συνάντηση αυτή έγινε.

Λίγες ημέρες αργότερα, εμφανιζόμενος ενώπιον ενός μικρού πλήθους υποστηρικτών του στο Καράκας, ο Γκουαϊδό παραδέχθηκε πως πράγματι συναντήθηκε με στελέχη της συμπολίτευσης, ωστόσο απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια ή πότε.

Το παιχνίδι του χρυσού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, άλλο ένα πλήγμα στην κυβέρνηση Μαδούρο κατάφερε η Τράπεζα της Αγγλίας που εμπόδισε την απόσυρση από τις θυρίδες της χρυσού αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται «ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος», η ποσότητα αυτή χρυσού είναι ένα σημαντικό μέρος από το απόθεμα 8 δισεκατομμυρίων χρυσού που διακρατεί η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ