ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοί είναι οι «8» που επικήρυξε ο Ερντογάν με 700.000 ευρώ

Αυτοί είναι οι «8» που επικήρυξε ο Ερντογάν με 700.000 ευρώ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη «μαύρη» λίστα των τρομοκρατών της Τουρκίας εντάχθηκαν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι αυτομόλησαν στην Ελλάδα την 16η Ιουλίου του 2016, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την υπαγωγή των «8» στη λίστα των καταζητούμενων τρομοκρατών, επικηρύσσοντάς τους με το ποσό των 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (700.000 ευρώ) τον καθένα.

Η συγκεκριμένη κίνηση μάλιστα, έρχεται λίγες ώρες, πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και το πολυαναμενόμενο «ραντεβού» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοση των συγκεκριμένων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή τόσο στην τρομοκρατική -κατά την Τουρκία- οργάνωση FETO, όσο και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ποιοι είναι οι «8»

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα το πρωί της 16η Ιουλίου του 2016, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο και έλαβαν έπειτα από μία μακρά δικαστική διαδικασία.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ