ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαϊδό: Επιστρέφω στη Βενεζουέλα - Βγείτε στους δρόμους

Γκουαϊδό: Επιστρέφω στη Βενεζουέλα - Βγείτε στους δρόμους
AP Photo/Jorge Saenz

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την επιστροφή του, τη Δευτέρα, στο Καράκας, μετά τη μίνι περιοδεία που πραγματοποίησε στη Νότια Αμερική και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να διαδηλώσουν με την ευκαιρία αυτή, σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Ανακοινώνω την επιστροφή μου στη χώρα. Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να συγκεντρωθεί σε ολόκληρη τη χώρα αύριο στις 11.00» τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), έγραψε ο Γκουαϊδό, ο οποίος αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του και επισκέφθηκε τη γειτονική Κολομβία, κατόπιν τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και τον Ισημερινό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας δεκάδες χώρες, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να παρακολουθούν τα μηνύματα στους επίσημους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενημερωθούν για τα σημεία των διαδηλώσεων, προτού καταλήξει στην ανάρτησή του:

«Όλα θα πάνε καλά, διότι είμαστε μαζί. Ζήτω η Βενεζουέλα!».

Ο Γκουαϊδό έφυγε από τη Σαλίνας με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας του Ισημερινού και κατεύθυνση το λιμάνι Γουαγιακίλ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο το Σάββατο, μετέδωσε το Reuters.

Από το Γουγιακίλ δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού του. Για να φθάσει στο Καράκας έως αύριο, θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε πτήσεις από τη Μπογκοτά ή την Πόλη του Παναμά, αν και η ομάδα του δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες της διαδρομής που θα ακολουθήσει.

Ο Χουάν Γκουαϊδό αψήφησε την περασμένη εβδομάδα τη δικαστική απόφαση που του απαγόρευε να ταξιδέψει εκτός της χώρας, όταν διέσχισε τα σύνορα της Κολομβίας για να συντονίσει τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Η επιστροφή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Αρχές της Βενεζουέλας να επιχειρήσουν να τον συλλάβουν.

Προ ολίγων ημερών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπραζίλια, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αν δεν συμπεριληφθεί το ζήτημα των εκλογών. Η αντιπολίτευση, τόνισε, δεν επιδιώκει απλώς και μόνο «το τέλος του σφετερισμού» της εξουσίας αλλά και τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, ο Γκουαϊδό τις χαρακτήρισε απαραίτητες «ώστε να μην ληστέψουν τα πάντα στη Βενεζουέλα». Είπε επίσης ότι ο καθεστώς του Μαδούρο είναι αδύναμο, στερείται υποστήριξης εντός της χώρας αλλά δεν έχει και τη διεθνή αναγνώριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ