ΚΟΣΜΟΣ

Μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση: Μια νέα εποχή στις «εναλλακτικές οικογένειες»

Μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση: Μια νέα εποχή στις «εναλλακτικές οικογένειες»
Pixabay

Μία μέθοδος που κερδίσει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως και δίνει «ανάσα» στις «εναλλακτικές οικογένειες».

Συγκλονίζει η ιστορία μίας γυναίκας, η οποία επιθυμούσε να κάνει παιδί, ωστόσο, ο περιορισμένος αριθμός ωαρίων της δεν της επέτρεπε να τεκνοποιήσει με φυσιολογικό τρόπο. Ωστόσο, κατάφερε τελικά να μείνει έγκυος με τη μέθοδο της μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης.

Ο λόγος για την Λίατ Μάλκα. Πριν από τέσσερα χρόνια περίμενε το σπέρμα ενός νεκρού άνδρα, προκειμένου να γονιμοποιήσει το ωάριό της και να γίνει μητέρα.

Αρχικά, η νηπιαγωγός από το Ισράηλ, είχε υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση, μία προσπάθεια, ωστόσο, η οποία απέτυχε.
Ένα μήνα αργότερα, υπεβλήθη σε νέα διαδικασία. Με το σπέρμα ενός νεκρού άνδρα, κατάφεραν οι γιατροί να γονιμοποιήσουν το ωάριά της και να γίνει μητέρα.

Η γυναίκα έμεινε έγκυος και εννέα μήνες αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι, τη Σίρα. Το όνομά της συμβολικό, καθώς Σίρα στα εβραικά σημαίνει τραγούδι αλλά και προσευχή.

Η καινοτόμα μέθοδος

Σύμφωνα με το Atlantic, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η μεταθανάτια αναπαραγωγή είναι μια μέθοδος που ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.

Οι άνδρες, σύμφωνα με αυτή, δωρίζουν το γενετικό τους υλικό όσο βρίσκονται στη ζωή ή λίγο πριν πεθάνουν, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το γενεαλογικό τους δέντρο.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως ο αριθμός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μετά θάνατον θα σημειώσει αύξηση τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ώθηση στην επικράτηση των «εναλλακτικών οικογενειών».

Το Ισραήλ, μια χώρα με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα μεταθανάτιας εξωσωματικής ανά κάτοικο, θεωρείται και ένα ακμάζον εργαστήριο για περαιτέρω δοκιμές όσον αφορά στο συγκεκριμένο τρόπο.

Όλες οι γυναίκες ηλικίας έως 45 ετών μπορούν να προχωρήσουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από αποθανόντες άνδρες, σύμφωνα με το Atlantic.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το κράτος του Ισραήλ, που ρυθμίζει και χρηματοδοτεί το IVF, της εξωσωματικής δηλαδή γονιμοποίησης, είναι αυτό που θα αποφασίσει και ποιοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η συγκλονιστική ιστορία της Μάλκα

Η Μάλκα ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη μέθοδο όταν ήταν 35 ετών. Όλα ξεκίνησαν όταν ο γιατρός που την παρακολουθούσε της είπε πως δεν είχε αρκετά ωάρια. Έτσι, άρχισε να ψάχνει για το σπέρμα ενός ανώνυμου δότη. Δεν της άρεσε όμως η ιδέα πως το παιδί της δεν θα γνώριζε ποτέ την οικογένεια του πατέρα του.

Ωστόσο, ένα βίντεο στο Youtube, την έκανε να αλλάξει γνώμη. Πρόκειται για ένα βίντεο που είχαν δημοσιεύει η Τζούλια και ο Βλαντ Ποζνιάνσκι. Ένα ζευγάρι που ζητούσε νόμιμη άδεια προκειμένου να δωρίσει το σπέρμα του 25χρονου γιου τους που είχε πεθάνει από καρκίνο όταν ήταν 25 ετών. Η επιθυμία του να διατηρήσει το σπέρμα του και να το χρησιμοποιήσει για να γονιμοποιήσει μια γυναίκα περιγραφόταν με λεπτομέρειες σε ένα νομικό έγγραφο που είχε υπογράψει η δικηγόρος, Ίριτ Ρόζενμπλουμ.

Η Μάλκα επικοινώνησε με την Ρόζενμπλουμ, που ίδρυσε τη New Family, μια οργάνωση που αναλαμβάνει να στηρίξει εναλλακτικές ανάλογες οικογένειες στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια η Μάλκα έπρεπε να υπογράψει μια σύμβαση που όριζε πως θα χρησιμοποιήσει το σπέρμα του Μπαρούχ για να μείνει έγκυος. Έπειτα από 12 μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών και επαφών, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της οικογένειας και το 2015 γεννήθηκε η μικρή Σίρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ