ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: Πιο πιθανό από ποτέ ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Μπαρνιέ: Πιο πιθανό από ποτέ ένα Brexit χωρίς συμφωνία
(Vincent Kessler/Pool Photo via AP)

Μια μη συμφωνία για το Brexit είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ, προειδοποίησε ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το «διαζύγιο» Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ώστε να αποφευχθεί.

Το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων (Κάτω Βουλή) απέρριψαν όλες τις εναλλακτικές στη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπαρνιέ είπε πως μία μακρά επέκταση στην τρέχουσα ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Απριλίου, ενέχει «σημαντικούς κινδύνους για την ΕΕ» και ότι χρειαζόταν ισχυρή αιτιολόγηση προτού συμφωνήσει η ΕΕ.

Ο γραμματέας του Brexit, Στέφαν Μπαρτλάι, δήλωσε στους βουλευτές ότι αν θέλουν να εξασφαλίσουν περαιτέρω καθυστέρηση από την ΕΕ, η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να προτείνει μια «αξιόπιστη πρόταση» για το τι θα κάνει.

Μία πρόταση θα ήταν αυτή των εθνικών εκλογών, κάτι το οποίο, όμως, σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, πιθανότατα θα εξόργιζε τους ψηφοφόρους.

Αντιθέτως, ο Τζόνσον εκτιμά ότι μια νέα ηγεσία και αλλαγή στην τακτική της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να αναβαθμίσει την «τραγική» συμφωνία της πρωθυπουργού με την ΕΕ.

Ο βουλευτής των Εργατικών και αντιπρόεδρος της επιτροπής για το Brexit, Χίλαρι Μπεν, είπε στο BBC ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ένα νέο δημοψήφισμα.

Η Τερέζα Μέι θα έχει εκ νέου σήμερα μακρές συνομιλίες στο υπουργικό συμβούλιο για να αρθεί το αδιέξοδο.

Οι προτάσεις που απορρίφθηκαν

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του ΗΒ με την Ε.Ε. απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά.

Η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0» με την Ε.Ε. απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά.

Η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά.

Η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την Ε.Ε. ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ