ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά 15χρονου Παλαιστινίου που έτρεχε με δεμένα χέρια και μάτια

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά 15χρονου Παλαιστινίου που έτρεχε με δεμένα χέρια και μάτια
AP Photo/Mohammad Hmeid

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν έναν ανήλικο Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε συλληφθεί καθώς φέρεται να συμμετείχε σε διαδηλώσεις και επιχείρησε, όπως ισχυρίζονται οι Αρχές του Ισραήλ, να αποφύγει τη σύλληψη. Ο 15χρονος ήταν δεμένος με χειροπέδες και είχε δεμένα τα μάτια όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς.  

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Πέμπτη μετά από κηδεία σε παλαιστινιακό χωριό, το οποίο βρίσκεται νότια της Βηθλεέμ στην Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού, δείχνουν τον 15χρονο Παλαιστίνιο Osama al-Badan να τρέχει, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.

Ο νεαρός δέχθηκε δύο πυροβολισμούς στα πόδια, όπως είπε ο πατέρας του στο CNNi.

«Δεν έκανε τίποτα αλλά τον συνέλαβαν», σημείωσε ο Ali al-Badan. «Τον κατηγόρησαν πως πέταγε πέτρες. Είμαι σίγουρος ότι δεν το έκανε. Δεν έχει τίποτα να κρύψει και θα το είχε παραδεχθεί αν είχε πετάξει πέτρα. Αλλά, είναι αυτό δικαιολογία για να τον πυροβολήσουν;»

Σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις σημείωσαν πως διενεργείται έρευνα για το περιστατικό. Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον νεαρό που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Όπως αναφέρεται, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

«Οι δυνάμεις μας χρησιμοποίησαν μέσα για τη διάλυση της διαδήλωσης και, την ίδια ώρα, συνέλαβαν έναν από τους διαδηλωτές ο οποίος επιχείρησε να αποφύγει τη σύλληψη. Ο συλληφθείς ακινητοποιήθηκε αλλά επιχείρησε να το σκάσει. Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε πυροβολισμούς στο κάτω μέρος του σώματός τους», αναφέρει στην ανακοίνωση των Ισραηλινών Δυνάμεων.

Μετά τον τραυματισμό του, ο 15χρονος συνελήφθη, όπως είπε αυτόπτης μάρτυρας στο αμερικάνικο δίκτυο. Ένας στρατιώτης του παρείχε ιατρική φροντίδα.

Στα βίντεο από το σημείο, φαίνεται ο στρατιώτης να βάζει έναν επίδεσμο σε μία από τις πληγές του νεαρού, ενώ ένας άλλος στρέφει το όπλο του προς ορισμένους Παλαιστίνους που έτρεξαν σε βοήθεια του νεαρού.

AP 19112462105752

Πηγή: AP Photo/Mustafa Allbadan

«Όποιος πλησιάσει, θα δεχθεί μία σφαίρα στο μέτωπο», ακούγεται να λέει.

«Θέλω να τον πάω στο νοσοκομείο», του απαντά ένας από τους Παλαιστινίους, με τον στρατιώτη να του λέει: «Έχω τη δική μου θεραπεία».

Ο 15χρονος Παλαιστίνιος τελικώς μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο για να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε ο πατέρας του. Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε πως το παιδί του δεν αντιμετωπίζει πλέον καμία κατηγορία.

Israeli soldiers shoot blindfolded, handcuffed Palestinian as he tried to flee, by Oren Liebermann, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ