ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μελέτη: H ζάχαρη προστατεύει από τα κουνούπια

Νέα μελέτη: H ζάχαρη προστατεύει από τα κουνούπια
pixabay

Βρισκόμαστε προ των πυλών για να υποδεχτούμε το φετινό καλοκαίρι, και μαζί με αυτό και τα ανεπιθύμητα κουνούπια. Οι συνηθισμένες μέθοδοι για να προστατευτούμε από αυτά, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικουνουπικές ταμπλέτες, φιδάκια, κλπ. Πλέον, ένα ακόμα «όπλο» μπορεί να συμπεριληφθεί στη «μάχη» κατά των κουνουπιών. Ποιο είναι αυτό; Η ζάχαρη.

Νέα έρευνα επιστημόνων έδειξε ότι είναι εφικτό να επηρεάσουμε τα κουνούπια για να... αποσπάται η προσοχή τους από το ανθρώπινο αίμα, με το να τα «ταΐσουμε» ζάχαρη.

«Μειώνοντας την έλξη που ασκεί στα κουνούπια το ανθρώπινο αίμα, μειώνεις τα τσιμπήματα και άρα μειώνεις το πόσο οι άνθρωποι ασθενούν από ιούς που μεταφέρουν τα κουνούπια» δήλωσε ο Πάολο Γκαμπριέλι, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLOS Biology».

Έχοντας κάνει αναλύσεις σε συγκεκριμένους ιστούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζάχαρη προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας που μοιάζει με εκείνο που ακολουθεί ενός γεύματος με ανθρώπινο αίμα.

Οι ερευνητές εστίασαν στα θηλυκά κουνούπια-τίγρεις, που έλκονται ειδικά από ανθρώπους που ζουν σε αστικές περιοχές, και τα οποία μεταφέρουν αρκετούς επικίνδυνους ιούς.

Τα θηλυκά κουνούπια - τίγρεις κερδίζουν την απαραίτητη ενέργεια για να γεννήσουν τα αβγά τους ρουφώντας αίμα, αλλά επίσης τρεφόμενα με ζάχαρη που βρίσκουν στο νέκταρ των φυτών.

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν αν σε ένα κουνούπι το οποίο είχε καταναλώσει ζάχαρη, μειωνόταν η επιθυμία για ανθρώπινο αίμα.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα κουνούπια αυτά που ήταν «γεμάτα» ζάχαρη, δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για το ανθρώπινο αίμα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκαμπριέλι, ωστόσο, η τεχνική αυτή μπορεί να αποδίδει για μικρό διάστημα, καθώς διαπιστώθηκε πως η «όρεξη» των κουνουπιών για ανθρώπινο αίμα μειώθηκε για περίπου μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση ζάχαρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ