ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιχείρηση εκκένωσης της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον - Αντιδρά το Καράκας

ΗΠΑ: Επιχείρηση εκκένωσης της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον - Αντιδρά το Καράκας
AP Photo

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνωστοποίησαν πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης διαδηλωτώναπό την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως γίνεται μία προσπάθεια «έξωσης» των Αμερικανών διαδηλωτών, που διαμένουν στην πρεσβεία από τον περασμένο μήνα.

Ο Medea Benjamin, ένας εκ των ιδρυτών της αντιπολεμικής ομάδας Code Pink, σημείωσε στο CNNi πως διπλωμάτες της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, πριν την αποχώρησή τους από την διπλωματική αποστολή, επέτρεψαν στους διαδηλωτές να μπουν στην πρεσβεία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, αρμόδιος για θέματα που εφάπτονται της Βόρειας Αμερικής, σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει καμία εξουσιοδότηση για την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στην πρεσβεία.

«Η κυβέρνηση της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας δεν έχει εγκρίνει την είσοδο των αστυνομικών στο κτήριο της πρώην πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον. Αυτή η εισβολή είναι ακόμη μία παραβίαση των διεθνών νόμων από τις Αρχές των ΗΠΑ και μία πράξη βίας κατά της Βενεζουέλας», σημείωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μαδούρο, μέσω Twitter.

Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την Ουάσινγκτον μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Η απάντηση των ΗΠΑ στις διαμαρτυρίες του Καράκας είναι πως ο Γκουαϊδό είναι αυτός που έχει το νόμιμο δικαίωμα να απαγορεύσει την οποιαδήποτε κίνηση και όχι η κυβέρνηση του Μαδούρο. Το ΥΠΕΞ, μάλιστα, κάλεσε «όλους όσοι παραμένουν στο κτήριο χωρίς άδεια, να αποχωρήσουν και να κάνουν οποιαδήποτε διαδήλωση στο μέλλον ειρηνικά.

State Department: US trying to remove protesters from Venezuelan Embassy in DC, by Adrienne Winston and Eli Watkins, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ