ΚΟΣΜΟΣ

Νίκι Λάουντα: Το σοκαριστικό ατύχημα και η επιστροφή του στη Formula 1

Νίκι Λάουντα: Το σοκαριστικό ατύχημα και η επιστροφή του στη Formula 1
AP PHOTO

Ο θρυλικός πρώην πιλότος της Formula 1, Νίκι Λάουντα, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του με μία λιτή ανακοίνωση.

Ο Αυστριακός, τρεις φορές πρωταθλητής της Formula, είχε καταφέρει να διαγράψει μία αξιομνημόνευτη πορεία στο άθλημα παρά το σοβαρό ατύχημα που είχε το 1976 και παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Την 1η Αυγούστου 1976, ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Ferrari και αγωνιζόταν στη Γερμανία, το μονοθέσιο του έπεσε με σφοδρότητα πάνω σ' έναν διαχωριστικό τοίχο και έπιασε φωτιά. Ο Λάουντα έμεινε παγιδευμένος μέσα στο κόκπιτ, πριν καταφέρουν να τον βγάλουν οι άλλοι πιλότοι.

Οι εικόνες του φρικτού ατυχήματος σόκαραν όλο τον κόσμο, ο Λάουντα, όμως, ήταν πολύ σκληρός για να καμφθεί.

Έξι εβδομάδες αργότερα επέστρεψε στην ενεργό δράση – παρότι δεχόταν ακόμη ιατρικές φροντίδες – για να πάρει μέρος στο Γκραν Πρι της Ιταλίας. Υπέφερε, όμως, αψήφησε, τα σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπό του.

Εκείνη τη χρονιά, έδινε μάχη για τον τίτλο μέχρι και τον τελευταίο αγώνα με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ, ο οποίος τελικά στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Αυτή η επική αναμέτρηση, που αν μη τι άλλο αποκάλυψε τον κάθε άλλο παρά συνηθισμένο χαρακτήρα του Αυστριακού, βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής της ταινίας Rush (2013) του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ.

Το 1977, ο Λάουντα κέρδισε τον δεύτερο τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή με τη Ferrari. Σταμάτησε να συμμετέχει στους αγώνες το 1979, για να ιδρύσει τη Lauda Air, την πρώτη του αεροπορική εταιρεία. Επέστρεψε στους αγώνες, όμως, τρία χρόνια αργότερα αυτή τη φορά στο τιμόνι μιας McLaren.

Με τη ΜακΛάρεν κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή το 1984, για τρίτη και τελευταία φορά.

Για τους περισσότερους ειδικούς, ο Λάουντα έγραψε ιστορία στο άθλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ